ING: `Fusiegolf banken in Europa moet versnellen'

Europa maakt een fout als er niet snel grote Europese financiële instellingen ontstaan, die de concurrentie aankunnen met hun Amerikaanse branchegenoten. Dat zei bestuursvoorzitter Godfried van der Lugt van de Nederlandse bank en verzekeraar ING gisteren op een telefonische persconferentie vanuit Frankfurt.

ING bracht gisteren een bod uit van 2,1 miljard euro (4,6 miljard gulden) op het belang van 58 procent in de Duitse zakenbank BHF dat ING nog niet in bezit heeft. Daarmee versterkt ING zijn positie als een van de meest geïntegreerde Europese financiële instellingen. ,,Het is toch komisch dat van de twintig grootste Europese financiële instellingen er vier uit Nederland en vier uit Zwitserland komen, uit twee kleine landen'', zei Van der Lugt. Hij had verwacht dat ook in Duitsland de fusiegolf sneller zou toeslaan. ,,Als je niet meedoet verlies je aanzien, maar ook beurswaarde en invloed.''

De traagheid in Europa wordt volgens Van der Lugt veroorzaakt door gebrekkige regelgeving en nationalistisch getinte discussies over het toezicht op de bankensector. ,,Ik kan me voorstellen dat u er moeite mee zou hebben als alle Duitse banken werden overgenomen door Amerikaanse banken. Dan zou een deel van het `Duitse' verloren gaan. Maar ook een fusie tussen een Italiaanse en een Spaanse bank wordt tegengehouden door de vraag waar het hoofdkantoor moet komen. En of daarmee niet het nationale belang van het andere land wordt geschaad.''

De top-twintig van beursgenoteerde financiële instellingen bevat één Duitse, één Franse, één Italiaanse en één Franse bank/verzekeraar. Van der Lugt: ,,Over een paar jaar ziet die lijst er heel anders uit. Er blijven in Europa maar een paar grote spelers over. In Frankrijk, met BNP, Paribas en SocGen, zijn de kaarten geschud en weten we alleen nog niet hoe ze gevallen zijn. In Italië horen we dat er veel gaat gebeuren, in Spanje zien we veel gebeuren.''

De ambities van ING in Duitsland zijn nu ingevuld, zei Van der Lugt. ,,Met BHF kopen we een bank die in een klap 10 procent uitmaakt van het geheel van de ING Groep. Als we iets zouden kopen dat 40 of 50 procent van de groep zou worden, is de premie die daar voor nodig is zo hoog dat het kapitaalvernietiging is.'' Wat nog wel ontbreekt is een verzekeraar. ,,Ik heb een lange lijst, maar de prijzen zijn hoog en zullen hoog blijven'', zei Van der Lugt.

De overname van BHF heeft ING gefinancierd met de drie miljard gulden die werd verdiend met de verkoop van het belang in Libertel. ,,Wat ligt meer voor de hand om dat bedrag meteen weer in ons eigen bedrijf te investeren'', zei Van der Lugt.

Het nieuws over de overname werd gisteren een paar uur eerder bekend dat de bedoeling was. Na een bericht van het persbureau Reuters steeg de koers van BHF op de beurs in Frankfurt met meer dan 20 procent. Daardoor werd ING gedwongen rond half elf zijn bod openbaar te maken. Inderhaast werd vervolgens een persconferentie belegd, die voor maandag was gepland. Van der Lugt arriveerde daar ruim een uur later dan was aangekondigd.

    • Remmelt Otten