Grote mensen met speeltjes

Rakelings scheert de boot langs een paar spelende kinderen in het water. De volwassen inzittenden, de vrouwen geblondeerd en zonnebankbruin, de mannen behangen met dikke gouden kettingen, lijkt het niet te deren dat ze bijna een paar kleuters overvaren hebben. Ze staan fier rechtop in hun rode, rubberspeedboot. Met een vaart van zeventig kilometer per uur leggen ze de laatste vijftien meter naar het strand af. Verschrikt rennen er een paar kinderen weg.

Het is niet de enige vorm van asociaal gedrag op het strand bij Bloemendaal. Nog geen dertig meter uit de kust zijn mensen keihard met een grote witte speedboot (model Miami Vice) aan het snowboarden. ,,Wakeboarden heet dat'', legt strandwacht Eelco van Berkum van de Bloemendaalse reddingsbrigade uit. ,,Eigenlijk moeten die boten driehonderd meter uit de kust blijven. Als ze dat niet doen en we zien het, dan geven we een waarschuwing. Als er politie in de buurt is, krijgen ze een bekeuring.''

Strandbezoek is onverminderd populair. Naar het Scheveningse strand trokken vorige zomer tien miljoen badgasten, naar Zandvoort ruim vier miljoen en naar Kijkduin drie miljoen, zo blijkt uit de jaarlijkse Strandmonitor van onderzoeksbureau Respons.

Wie op een mooie zaterdag of zondag naar het strand wil, moet er vroeg bij zijn. Na half tien 'sochtends is er geen parkeerplaats meer vrij langs de boulevards. Veel mensen hebben graag een boete van zestig gulden over voor een illegale parkeerplaats aan de duinrand.

Het karakter van een dagje naar het strand is danig veranderd door wat psychologen aanduiden als de `verlengde adolescentie'. Uit onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau en uit `trendartikelen' in tijdschriften als Psychologie en HP/De Tijd blijkt dat twintigers en dertigers de volwassenheid steeds langer uitstellen. Hun vrije tijd brengen ze het liefst spelend en sportend buitenshuis door. `Naar het strand' is niet meer het kinderuitje bij uitstek, het strand is het domein geworden van de grote mens.

Terwijl sommige kinderen verveeld en jengelend rondlopen, vermaken de ouders zich prima met speedboten, jetski's, mobiele telefoons, laptops en andere grote-mensen-speeltjes. Door de toegenomen welvaart zijn die voor bijna iedereen betaalbaar. ,,We hebben te veel spullen om rustig op onze handdoek te blijven zitten'', aldus prof. dr. Wim Knulst van de vakgroep Vrijetijdswetenschappen van de Katholieke Universiteit Brabant.

Ze zijn er nog wel, de gezinnen met kinderen met een ouderwetse rolverdeling (lezende of rustende volwassenen en spelende kinderen). Maar voor hen is steeds minder plaats. De stukken strand waar kinderen het liefst zandkastelen bouwen en slootjes graven, tussen de zee en het droge zand, zijn op veel stranden met paaltjes en oranje nylon koord afgezet door twintigers die, geïnspireerd door het Veronica-programma Beach Voetvolley '99, met zoveel mogelijk ledematen ballen in het rond meppen. Dertigers prefereren het rustiger jeu de boules.

Langer dan een kwartier achter elkaar spelen de volwassenen, bierflesje en sigaret in de hand, meestal niet. Maar de omheiningen blijven de hele dag staan.

    • Marie-José Klaver