Geniebataljon kan in Prizren blijven

Het Nederlandse geniehulpbataljon hoeft slechts tijdelijk weg uit het kamp in Prizren in Kosovo. De blauwe asbest die daar is gevonden, komt uit rode klei die in heel Kosovo voorkomt. Het ministerie van Defensie zal een aantal maatregelen nemen om de 850 militairen te beschermen. Zolang gaan de militairen naar een aantal andere plaatsen in Macedonië.

Er worden ook maatregelen genomen in Orahovac, waar een kamp is van de Gele Rijders. Daar is een veel kleinere concentratie blauwe asbest gemeten. Staatssecretaris Van Hoof (Defensie) heeft dat gisteren geschreven aan de Tweede Kamer.

Volgens experts die de situatie in Prizren ter plekke hebben onderzocht, kan er asbest vrijkomen als de grond wordt omgewoeld. Daarom wordt de grond afgedekt met steenslag en komen er zeilen om stof met asbest tegen te houden. Ook wordt de grond bespoten met een speciaal bindmiddel dat stofvorming tegengaat. Het terrein in Prizren, de voertuigen en de uitrusting van de militairen worden ontsmet.

Deze maatregelen moeten de militairen in Prizren volgens Defensie voldoende beschermen. Er worden regelmatig controles gehouden. De militaire vakbonden hebben ingestemd met de maatregelen. Volgens voorzitter B. Snoep van de AFMP ,,wordt het gevaar nu tot een absoluut minimum teruggebracht''.

De militairen in Prizren hebben volgens Snoep al tevreden gereageerd. Voorzitter Golsteijn van VBM/NOV noemt het ,,een goede zaak dat ze in Prizren kunnen blijven''. Hij vindt het positief dat Defensie veel geld investeert in een oplossing van het probleem.

Het kamp in Prizren wordt drie tot vier weken aangepakt. Zolang worden zoveel mogelijk militairen ondergebracht in Petrovac, Tetovo en bij het meer van Ohrid.

Materieel blijft zoveel mogelijk achter. De geplande verhuizing naar andere locaties in Kosovo is daarmee van de baan.

De hoeveelheid blauwe asbest in het kamp van de Gele Rijders in Orahovac komt nauwelijks boven de norm uit. Er worden vergelijkbare maatregelen genomen als in Prizren. (ANP)