Een jaar cel voor relschoppers bij Feyenoordfeest

De Rotterdamse rechtbank heeft twee relschoppers gisteren veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan respectievelijk drie en vier maanden voorwaardelijk. De Rotterdammers waren op 25 april betrokken bij de rellen die tijdens de huldiging van kampioen Feyenoord uitbarstten op en rond de Coolsingel. Het zijn de eerste relschoppers die zich voor de rechtbank moesten verantwoorden. Eerdere zaken werden door de politierechter afgehandeld.

Een 28-jarige man werd veroordeeld tot twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor openlijk geweld tegen de politie. Bovendien moet hij duizend gulden betalen aan een speciaal opgericht slachtofferfonds. De opbrengst daarvan is bestemd voor de slachtoffers van de veldslag op de Coolsingel.

De relschopper erkende tijdens de behandeling van de rechtszaak twee weken geleden dat hij de man is geweest die, geheel uitgedost in Feyenoord-tenue, met een vlaggenstok heeft ingeslagen op een ME'er. Deze agent zou de dader hebben geslagen. Uit de videobeelden bleek dat hij andere ME'ers ongemoeid had gelaten.

De andere man (29) behoorde volgens het openbaar ministerie niet tot de `zware relschoppers'. Toch werd een straf van zestien maanden, waarvan vier voorwaardelijk tegen hem geëist. De man had bij zijn aanhouding ruim honderd gram cocaïne en enkele XTC-pillen bij zich. Hij werd veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij moet 2.500 gulden betalen aan het slachtofferfonds.

Direct na de rellen heeft de politie 87 mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en vernieling en een klein aantal wegens plundering van winkels. De meeste relschoppers waren afkomstig uit Rotterdam en omgeving, autochtoon en tussen de 17 en 30 jaar.

De dertig rechercheurs die de politie op de zaak zette, hebben aan de hand van videobeelden die op 25 april gemaakt zijn, meer verdachten aangehouden. Tijdens twee speciale zittingen in de afgelopen maanden zijn tweemaal tien mannen veroordeeld tot maximaal zes maanden cel.

In het rapport `Vuurwerk na de huldiging' wordt de mate van geweld en agressie `schokkend en bizar' genoemd. Drank en drugs speelden daarbij volgens de rapporteurs een grote rol.