Derby gelast acties tegen Surinaamse regering af

Vakbondsleider Fred Derby heeft gisteren alle stakingen en straatprotesten tegen de regering-Wijdenbosch afgelast.

Derby zei dat het `Gestructureerde Samenwerkingsverband' (GS) van oppositiepartijen, vakbonden en werkgevers dit hebben besloten om de religieuze leiders niet voor het hoofd te stoten. De voorgangers van christelijke kerken, moskeeën en hindoe-tempels trachten te bemiddelen tussen de regering en de oppositie.

Duidelijk is echter dat de lauwe respons op de acties een grote rol speelt. Stakingen gingen afgelopen week vaak niet door en de actievoerders kregen slechts enkele duizenden betogers op de been. De aanhang van Derby was niettemin zeer verbolgen over de opschorting van de acties. Derby wist pas na enkele minuten het gejoel te overstemmen met de mededeling dat de strijd niet verloren was. ,,Wij hebben geen gezichtsverlies geleden'', meende Derby.

De Surinaamse Assemblee heeft donderdag besloten dat parlementariërs gezien de desperatie financiële situatie voorlopig niet op buitenlandse reis gaan. Dit voorstel leidde tot verdeeldheid binnen de regeringspartij NDP. Reizen zijn zeer in trek, ook omdat politici er door royale dagvergoedingen geld aan kunnen overhouden.

In Suriname is ophef ontstaan over een interview met Evert Tjon, een oude medewerker van Bouterse die zich tegen hem heeft gekeerd. Tjon zegt dat Bouterse Roy Tolud heeft laten vermoorden, een van de sergeanten die in 1980 een coup pleegden. Tolud zou eerder vijf vrienden van Bouterse hebben gedood. In Suriname gaan al langer geruchten over de verdwijning van Tolud; hij zou met auto en al in de jungle zijn begraven.