BIFE À CAFÉ

Bife staat voor biefstuk, maar waar komt de toevoeging à café vandaan? Volgens sommigen wordt daarmee letterlijk café bedoeld, want in zo'n gelegenheid in Lissabon zou het gerecht voor het eerst zijn geserveerd. Volgens anderen gaat het om koffie, daarmee doelend op de kleur van de saus. De naam zou dan echter bife com café zijn. Het feit dat mensen zich druk maken om de naamgeving wijst er al op dat het hier een populair gerecht betreft.

Portugese biefstukken zijn platte dunne stukjes vlees, meer wat wij steaks noemen. Dat vlees heeft slechts een korte bereidingstijd nodig en wordt snel te gaar. U kunt biefstuk naar eigen keuze gebruiken of entrecôtes. In Portugal serveert men bij de bife frites met eventueel een salade als voorgerecht. Als alternatief valt te denken aan erwtjes of tuinboontjes.

Dep het vlees droog en wrijf het in met één uitgeperst teentje knoflook. Kook de erwtjes of tuinboontjes in een bodem water in 6-8 minuten gaar en giet ze af. Pel en snipper de ui en het tweede teentje knoflook. Verhit de olie en bak hierin de stukjes spek, ui, en knoflook zo'n 2 minuten lang. Voeg de uitgelekte groente toe, het laurierblad, de munt en de peterselie. Zachtjes laten smoren. Verhit de boter in een koekenpan en bak daarin de biefstukken ongeveer twee minuten per kant voor een medium resultaat, of korter of langer naar smaak. Doe er op hoog vuur melk en mosterd bij. Roer de maïzena glad met de room en giet dit al roerende bij de saus toe. Vis het laurierblad uit de groente. De saus op smaak brengen met zout, peper en citroensap en de erwtjes of tuinbonen met zout en peper. Direct serveren met frites.

    • Annelène van Eijndhoven