`Aanwijzen pedoseksueel onwenselijk'

Strafrechtspecialisten en psychiaters vinden dat het bekendmaken van naam en adres van pedoseksuelen niet wenselijk is.

Zij zeggen dit naar aanleiding van de moord op de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld uit Assen. Het meisje werd op 21 juli jongstleden seksueel misbruikt en vermoord door buurtgenoot Jan S., die in 1996 al was veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarige.

Volgens strafrechtgeleerde dr. M. Moerings ,,rechtvaardigt de kans op recidive niet dat de buurt wordt ingelicht''. Hoogleraar jeugd- en beschermingsrecht J. Doek is van mening dat het bekendmaken van naam en adres ,,een kant is die wij niet opmoeten''. Het zou volgens hem leiden tot ,,onaangename reacties in de buurt, belaagde pedoseksuelen en zelfs tot zelfmoord''.

Gisteravond liepen enkele honderden mensen mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Chanel Naomi. De tocht van drie kwartier begon bij de zandbak waar het meisje op 21 juli voor het laatst was gezien en voerde langs de woning van de dader. Op diens huis hadden kinderen een karton met de tekst `Levenslang is niet lang genoeg' geplakt. Buurtbewoners uitten hun verontwaardiging over het feit dat zij er niet van op de hoogte waren dat Jan S. al eerder was veroordeeld voor een zedendelict.

Bescherming van de privacy verbiedt op dit moment het inlichten van de buurt. Volgens directeur J. Mulder van het centrum voor ambulante forensische psychiatrie De Waag heeft het ook geen zin pedoseksuelen publiekelijk bekend te maken, omdat zij dan in een isolement geraken en alleen maar moeilijker te behandelen zijn.

Naar aanleiding van de moord op Chanel Naomi wordt van verschillende kanten geopperd veroordeelde pedoseksuelen beter te volgen. Onder andere de politievakbond ACP, de organisatie Child Rights en het CDA pleiten hiervoor. Volgens de ACP dient daarvoor de privacywetgeving te worden aangepast, omdat ex-delinquenten op dit moment niet zonder verdenking in de gaten kunnen worden gehouden.

Volgens Mulder en Doek kan het preventief werken om de politie op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van een pedoseksueel in de buurt, en de delinquent hierover in te lichten. ,,Hij weet dan dat de politie het weet; dat kan recidive voorkomen'', aldus Doek.

Minister Korthals van Justitie vindt dat de politie en het openbaar ministerie moeten worden ingelicht als bepaalde zedendelinquenten na hun straf terugkeren in de maatschappij, zo heeft een woordvoerster van het ministerie vannacht bevestigd.

De minister onderzoekt nog op welke wijze politie en OM moeten worden ingelicht en wat politie en OM vervolgens met die informatie mogen doen.

Op pagina 3: PEDOSEKSUEEL