`Aanval op Tsjetsjenië mogelijk'

De Russische premier Vladimir Poetin heeft gisteren gezegd dat Russische troepen niet zullen aarzelen op bases van fundamentalistische opstandelingen op Tsjetsjeens grondgebied aan te vallen om de opstand in de Russische deelstaat Dagestan de kop in te drukken.

,,Tsjetsjenië is Russisch grondgebied, waar de strijders zich bevinden, worden ze aangevallen'', zei Poetin gisteren. Hij stelde dat de aangekondigde grote aanval op de door de opstandelingen bezette dorpen in het district Botlich begonnen is. Een Russische pantserkolonne zou al even Tsjetsjenië zijn binnengetrokken, meldt het persbureau Interfax.

Viktor Kazantsev, de bevelhebber van de Russische troepen in de noordelijke Kaukasus, zei gisteren enkele strategische heuvels te hebben veroverd. Hij kondigde aan nog twee dagen nodig te hebben om de rebellen uit het Botlich-district te verjagen.

De tv-zender NTV toonde evenwel Russische troepen die loopgraven en bunkers aanlegden rond het stadje Bujnaksk. Deze defensieve activiteiten hangen samen met een aankondiging van de Tsjetsjeense krijgsheer Basajev, die de opstandelingen leidt. Hij zei donderdag dat Bujnaksk het volgende oorlogsdoel is. Ook de krijgsheer Chattab kondigde aan dieper Dagestan in te zullen trekken.