Zwangere Britse vrouw getest op aids

Het Britse ministerie van Volksgezondheid wil volgens The Independent voortaan alle zwangere vrouwen de mogelijkheid geven een aidstest te ondergaan. De Britse regering is geschrokken van cijfers waaruit blijkt dat het land een van de hoogste percentages HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen van Europa heeft.

Ook blijkt uit het onderzoek, dat een paar maanden geleden in opdracht van het ministerie is uitgevoerd, dat in het Verenigd Koninkrijk bij relatief weinig vrouwen een eventuele besmetting wordt ontdekt. Van de 265 vrouwen met HIV die in 1997 zwanger raakten, kregen er vijftig een kind dat eveneens besmet was. Over het algemeen doet Groot-Brittannië het volgens het ministerie niet slecht als het gaat om voorkoming van aids, maar deze groep vormt daarop een uitzondering.

Volgens minister van Volksgezondheid Tessa Jowell is het ,,tragisch dat de meeste moeders niet weten dat ze besmet zijn'' omdat ,,in de meeste geval besmetting [van het kind] kan worden voorkomen'' als het wel bekend zou zijn. Als de HIV-infectie bekend is, wordt de kans op besmetting van het kind teruggebracht van één per zes vrouwen naar ongeveer één per twintig. De aidstest wordt niet verplicht. Het moet een onderdeel worden in de aanbevelingen die artsen aan vrouwen geven als ze zwanger zijn. Maar er zal wel ,,sterk worden aangedrongen'' en mogelijk worden vrouwen die weigeren uitgesloten van de standaard medische begeleiding. Voor dokters en anderen die met de vrouwen in aanraking komen kan het van groot belang zijn om van een eventuele besmetting op de hoogte te zijn, aldus het ministerie.

Een belangrijk onderdeel van de test vormt de begeleiding van vrouwen die te horen krijgen dat ze besmet worden. Volgens Stephanie Elsy van een organisatie voor aidspatiënten, dreigen besmette vrouwen gestigmatiseerd te worden. Ze is weliswaar voorstander van de test maar wijst op de noodzaak ,,dat vrouwen na de diagnose de juiste begeleiding krijgen.''

Minister Jowell kan zich nauwelijks voorstellen dat vrouwen zo'n test niet zouden willen. ,,Eerlijk gezegd, welke vrouw, die ook maar enige twijfel heeft, zal een test weigeren die een wereld van verschil uitmaakt als daarna de juiste behandeling wordt gegeven?''

Het ministerie heeft benadrukt dat de uitslag van de test vertrouwelijk zal zijn en niet aan bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen worden doorgegeven.