VVD tegen verbod op tuinbouwgif

De VVD vindt dat er een onwerkzame situatie ontstaat als Nederland 42 bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw verbiedt. De Tweede-Kamerfractie van de VVD stelt dat Nederland niet mag afwijken van andere Europese landen. Anders ontstaat oneerlijke concurrentie en illegaal gebruik.

Het voorgenomen verbod maakt teelt van uien, wortelen, appels en peren in Nederland praktisch onmogelijk, meent de VVD. ,,We hechten veel waarde aan het milieu, maar met deze maatregelen wordt het kind met het badwater weggegooid'', aldus Tweede-Kamerlid Geluk.

De land- en tuinbouw beklaagt zich al enkele weken over het voorgenomen verbod door het College voor de Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB). Zonder de bestrijdingsmiddelen gaat onkruid de teelt overwoekeren. Doperwten en worteltjes kunnen niet meer worden geoogst, waardoor conservenbedrijven voortaan in het buitenland moeten inkopen.

Fractievoorzitter Schutte van het GPV vroeg eerder deze week al opheldering aan staatssecretaris Faber (Landbouw) over het voorgenomen verbod. Schutte vraagt zich af of het CTB niet te snel met een besluit komt. Een rapport over de onmisbaarheid van de middelen verschijnt pas over enkele weken. Ook de Tweede-Kamerfractie van het CDA heeft vragen gesteld over het gifverbod. (ANP)