Vier doden bij aanval in Kashmir

Bij een aanval van zwaar bewapende fundamentalisten op een kamp van de Indiase grenstroepen in Kashmir zijn afgelopen nacht twee Indiase soldaten en twee aanvallers om het leven gekomen.

De aanval had plaats op een legerkamp in Badgam, vijftien kilometer ten westen van Srinagar, de zomerhoofdstad van het door India bestuurde deel van Kashmir. Volgens de Indiase autoriteiten waren de twee gedode overvallers `buitenlandse huurlingen', een term waarmee doorgaans op Pakistaanse of Afghaanse strijders in Kashmir wordt gedoeld.

De afgelopen weken hebben zich verscheidene aanvallen voorgedaan in Kashmir, waarbij ongeveer honderd mensen zijn omgekomen. De geweldsgolf in Kashmir, waarover India en Pakistan al enkele decennia twisten, kwam op gang vlak nadat Pakistan had besloten honderden infiltranten uit de bergen rondom het plaatsje Kargil terug te trekken.

De Indiase regering zegt geen vredesbesprekingen met Pakistan te willen beginnen zolang Islamabad ,,grensoverschrijdend' terrorisme in Indiaas Kashmir steunt. Pakistan ontkent betrokkenheid bij de islamitische opstand in Kashmir. De spanningen tussen beide landen liepen de afgelopen dagen weer hoog op nadat de Indiase luchtmacht dinsdag een Pakistaans marinevliegtuig had neergehaald in het grensgebied tussen de Indiase deelstaat Gujarat en de Pakistaanse provincie Sindh. Een dag later beschoten Pakistaanse vliegtuigen Indiase helikopters.

Terwijl de beide regeringen elkaar van provocaties in het grensgebied beschuldigen, riepen de Verenigde Staten beide landen op een bilaterale overeenkomst uit 1991 te respecteren waarin staat dat militaire vliegtuigen op tien kilometer van het luchtruim van de ander moeten blijven.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Sartaj Aziz, zei gisteren dat Pakistan er niet op uit is incidenten uit te lokken, ,,en ik hoop dat India dat ook niet doet''. De Indiase minister van Defensie, George Fernandes, zei dat hij naar aanleiding van de beschietingen ,,geen oorlogsdreiging'' zag tussen beide landen.