The Brady Bunch

Shelley Long is een ideale moederkloek en de decors en kleding zijn perfect in hun kitscherige jaren zeventig-stijl. We zien poncho's, geblokte broekrokken en showkostuums met vleermuismouwen. Bovendien is de nieuwe Jan (de onzekere, bebrilde en bebeugelde Brady-dochter met stemmetjes in haar hoofd) hysterisch grappig, net als travestiet RuPaul in de rol van psychiater. En ook de oversekste buurvrouw komt leuk uit de hoek (`laten we een sandwich maken').

Toch heeft The Brady Bunch Movie het niet. De remake van de seventies-serie over de intens brave Brady's teert op het parodiëren van de nu o zo corny familie door hen in de jaren negentig te plaatsen. Scheldwoorden begrijpen ze dus niet of vatten ze op als compliment, en als de familie autorovers tegenkomt, denken ze dat die pech hebben en om een krik vragen. Er is meer aandacht besteed aan het filmen van goudblonde haren en frisse glimlachjes dan aan het verhaal (de familie moet een grote schuld aflossen). De humor is voorspelbaar, want dat alles en iedereen in de jaren zeventig totaal geflipt was, weten we allang.

De film werd in Nederland dan ook geen bioscoophit. Dat is jammer, want daarom kwam het veel betere vervolg, A Very Brady Sequel, hier nooit in roulatie. Die film doorbreekt de wetten van The Brady Bunch wél. Zo komt de vermiste echtgenoot van moeder na al die jaren onverwachts opdagen. Ze gaat gedwee mee, maar hij blijkt een jokkende, op geld beluste bandiet. Bovendien gedragen de Brady's zich voor hun doen uitermate wild en vreemd. Zo haalt Jan de raarste capriolen uit om een vriendje te krijgen. Ze belt een relatielijn en begrijpt natuurlijk niks van het verzoek haar rode overgooier met bloemetjesrand uit te trekken. En ze krijgt, terwijl we altijd dachten dat ze een oude vrijster zou worden, nog een vriendje ook. Jans mooiere zus begint een relatie met haar (stief-)broer.

Wie de oorspronkelijke afleveringen van de Brady Bunch ooit zag, heeft bij A Very Brady Sequel voortdurend het gevoel dat het getoonde niet kan. En dat maakt het vervolg op The Brady Bunch Movie verfrissend humoristisch. Bovendien komen Shelley Long, Jan, RuPaul, de decors en de kleding er veel beter door uit.

The Brady Bunch Movie (Betty Thomas, VS, 1995). Net5, 20.30-22.00u.

    • Lukas Keijser