Ramsj

Jeroen Singelenberg en Juliette Roding: Licht en lucht. Ingenaaid. De Balie 1992, van ƒ34,50 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht.

Deeltje uit een goed verzorgde reeks over moderne woningbouw, uitgegeven door De Balie in samenwerking met de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. Onderwerp is het naoorlogse Nederlandse flatgebouw, in het bijzonder een tiental `gedurfde en kwalitatief hoogwaardige' renovatie-projecten uit het eind van de jaren tachtig (o.a. in Delft, Utrecht en Groningen). Ook andere deeltjes zijn bij Steven Sterk te vinden: Schoner wonen (over milieubewust bouwen), Zo goed als nieuw (particuliere-woningverbetering) en Tot in lengte van dagen (ouderenhuisvesting). Alle deeltjes van ƒ34,50 voor ƒ12,50.

Bij Scheltema Amsterdam ligt een nieuwe partij van een boek dat in deze rubriek al eerder werd gesignaleerd: Willem Marinus Dudok, Architectstedebouwkundige 1884-1974, een fraai uitgegeven biografie van de invloedrijke, maar op het persoonlijke vlak hoogst ongemakkelijke architect. Van ƒ145,- voor ƒ59,95.

Richard Keen en Ian Burgum: Wales. Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 1997, van ƒ52,50 voor ƒ27,50. De Boekenmarkt Den Haag.

`God made Wales first, and with what beauty he had left he made the rest of the world', aldus een oud (en uiteraard uit Wales afkomstig) gezegde dat als motto dient voor deze gids. Keen geeft een overzicht van zo'n honderdvijftig bezienswaardigheden in de streek, vanaf Harlech Castle en de Snowdon in het noorden tot aan het even indrukwekkende als desolate kerkhof (`on a windswept mountain top') bij Cefn Golau in het zuidoosten. Ruim aandacht voor de roerige geschiedenis van het gebied en de rijke folklore aan duivels, reuzen, elfjes en heksen.

Carol Shields: Larry's Party. Gebonden, Fourth Estate 1997,van ƒ59,50 voor ƒ17,90. De Boekenmarkt.

Lovend ontvangen roman van de 65-jarige Canadese schrijfster, wier boek The Stone Diaries door de Amerikaanse critici in 1994 werd verkozen tot de beste roman van het jaar. Goed en geestig geschreven, met veel oog voor het alledaagse leven van alledaagse mensen. Hoofdpersoon is de bloemschikker Larry Weller wiens leven in verschillende episodes wordt gevolgd vanaf de late jaren zeventig tot 1997. Bondige hoofdstuktitels als Larry's friends, Larry's kid en Larry's penis.

Sylvie Gonzalez (e.a.): Visages d'Éluard. Photographies. Gebonden, Parkstone Musées 1995, van ƒ112,- voor ƒ59,50. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Fotoboek over de befaamde Franse dichter Paul Éluard (1895-1952), samengesteld uit de archieven van bevriende tijdgenoten als Brassaï, Henri Cartier-Bresson, Man Ray en Lee Miller. De keuze is gevarieerd: portretten (met een ernstig kijkende Éluard, een sigaret strak tussen de vingers), groepsportretten met zijn surrrealistische kameraden (nog altijd ernstig), foto's van uitstapjes met vrienden als Picasso en René Crevel (een dunne glimlach), en van Éluard (nu duidelijk ontspannen) met zijn drie grote liefdes Gala, Nusch en Dominique.

Cara de Silva (ed.): In Memory's Kitchen. Gebonden, Jason Aronson 1996, van ƒ62,50 voor ƒ11,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam. Donner Rotterdam.

`This is a cookbook from hell', schreef Beate Klarsfeld over dit bijzondere boekje. Het is een verzameling recepten uit de Tsjechische keuken, bijeengebracht – als poging de dagelijke terreur te weerstaan – door een groep Tsjechisch-joodse vrouwen uit concentratiekamp Theresienstadt. De recepten werden opgetekend door Mina Pächter en het is na haar dood in 1944 dat de bundel haveloze velletjes aan een lange zwerftocht begint om uiteindelijk in 1970 terecht te komen bij Pächters dochter Anny.

Norman Lewis: The Missionaries. God against the indians. Paperback, Picador 1998, van ƒ30,75 voor ƒ12,95. Scheltema A'dam, Donner R'dam.

Felle aanklacht tegen de bemoeienis van vooral Amerikaanse zendingsgenootschappen met de Amazone-indianen. Samen met de lokale overheid en het bedrijfsleven zijn genootschappen als de New Tribes Mission erin geslaagd tientallen stammen in het regenwoud aan zich te onderwerpen of nagenoeg uit te roeien, aldus Lewis, die zijn boek baseert op de reizen die hij tussen 1945 en 1982 maakte (o.a. door Guatamala en Bolivia). `Een boek geschreven door een groot schrijver met de liefde die heimwee heet', schreef Cees Nooteboom over Norman Lewis' Stemmen van de oude zee. Dit is het verslag van de drie seizoenen die Lewis kort na de oorlog doorbracht in het bijna middeleeuwse vissersdorpje Farol aan de Catalaanse kust, vlak voordat de toeristenstroom uit het noorden de Spaanse oostkust onherkenbaar zou veranderen. Steven Sterk, van ƒ39,90 voor ƒ15,-.

Bernard Aikema en Boudewijn Bakker: Painters of Venice. Gebonden, SDU 1990, van ƒ125,- voor ƒ25,- De Slegte.

Mooie catalogus, oorspronkelijk behorend bij een expositie die begin 1991 in het Rijksmuseum werd gehouden. Onderwerp was de Venetiaanse `Veduta', een bepaald type stadsgezicht dat in de achttiende eeuw tot grote bloei kwam in de Italiaanse republiek. De grootmeesters van het genre waren Canaletto en Francesco Guardi, maar zij zijn lang niet de enigen die in het goed gedocumenteerde boek van Aikema en Bakker aan bod komen. Fraai geïllustreerd.

    • Henk Lagerwaard