Raadsheren

De firma kreeg gisteren een vriendelijke reprimande van een oud-bestuursvoorzitter. Kees van Lede koopt een bedrijf, schreef de krant. Helemaal fout. Akzo Nobel, een team, had een bedrijf gekocht. Een topman is in Nederland de eerste onder zijn gelijken.

Maar hoe zit het dan met een andere overnamekunstenaar onder de Nederlandse bedrijven, het speciaalvoedingsbedrijf Numico. Dat kocht vorige maand voor meer dan 5 miljard gulden een Amerikaanse keten van vitaminewinkels. Bij Numico bestond de raad van bestuur het afgelopen halfjaar uit één persoon, sinds begin januari de financiële man was opgestapt. Numico heeft natuurlijk een staf van jonge, ambitieuze whizkids. Maar waar haalt primus Hans van der Wielen zijn pares vandaan voor een onafhankelijk advies? Gelukkig zijn er raadsheren beschikbaar. Het doorpluizen van de lijst van commissarissen maakt veel duidelijk over de acquisitie in de VS.

Want wie heeft er in Nederland meer verstand van winkels in de Verenigde Staten dan oud-Ahold-bestuurder en Numico-commissaris Rob Zwartendijk?

Bij de afwikkeling van de overname is Numico van plan 2 miljard gulden goodwill te activeren. Heel verstandig. Goodwill afboeken van het eigen vermogen is immers een Nederlandse gewoonte die elders in de wereld alleen nog stand houdt in Luxemburg en Zuid-Afrika.

Maar Numico gebruikt 750 miljoen gulden van de 2 miljard als waardering voor de overgenomen Amerikaanse merken. Die worden helemaal niet afgeschreven. Zo'n soort constructie was tot nu toe alleen gebruikelijk bij de grote uitgevers. En wie heeft er in Nederland verstand van uitgeven? Oud-Wolters-Kluwer- voorzitter Cor Brakel. Sinds 4 mei commissaris bij Numico.

Remmelt Otten

    • Remmelt Otten