Portugees rapport over oorlog gehekeld

Het Joodse Wereldcongres (JWC) verzet zich tegen de conclusies van een Portugees onderzoeksrapport over de houding van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens directeur Elan Steinberg zal het JWC binnenkort met een eigen rapport komen waaruit blijkt dat Portugal veel meer goud van de nazi's heeft gekocht dan de Portugezen beweren.

Portugal was tijdens de oorlog neutraal en kon daarom handelen met nazi-Duitsland. Het land zou ten minste 40 ton goud uit Duitsland hebben ontvangen in ruil voor geleverde goederen. In 1944 waarschuwden de geallieerden Portugal dat dit goud was gesloten uit landen die door Duitsland waren bezet (in het bijzonder uit België en Nederland). Daarom is het volgens Steinberg onzin als in het Portugese rapport beweerd wordt dat de regering niets wist van gesloten goud. Het gaat Steinberg niet zozeer om de verantwoordelijkheid van de huidige Portugese regering, maar om de ,,historische waarheid''. (Reuters)