Personeel Oininio stelt ultimatum

Personeelsleden van het noodlijdende spiritueel centrum Oininio gaan het faillissement van het bedrijf aanvragen. Volgens de FNV-Horecabond hebben dertig personeelsleden de FNV gemachtigd om de aanvraag woensdag in te dienen. Oininio hoopt een faillissement af te wenden.

De Oininio-werknemers hebben nog salaris van juni en juli te goed. Bij een faillissement maken de werknemers meer kans hun loon te krijgen, omdat dan het GAK de salarisverplichtingen van de laatste dertien weken overneemt. Wel betaalt Oininio de werknemers inmiddels voorschotten.

Volgens de FNV krijgen alleen degenen die het ,,hardst schreeuwen'' een voorschot op hun salaris. De FNV hoopt met het aanvragen van het faillissement Oininio-directeur Ronald-Jan Heijn onder druk te zetten om het salaris over te maken. ,,Het is niet de bedoeling om de boel daadwerkelijk failliet te verklaren, want dit is niet in het belang van de werknemers'', zegt onderhandelaar F. Wendelgelst.

Reclamebureau Ogilvy & Mather Nederland eiste gisteren in een kort geding in Amsterdam een betaling van 250.000 gulden voor de verrichtte werkzaamheden voor de naamswijziging van Oibibio in Oininio. Het spiritueel centrum hoopt nog voordat de rechter volgende week donderdag uitspraak doet tot een vergelijk te komen.

Volgens de ondernemingsraad van Oininio is het centrum in de problemen geraakt doordat de toezeggingen van een buitenlandse financierder niet zijn waargemaakt. Oininio heeft nog goede hoop dat een faillissement afgewend kan worden. Het centrum heeft aangekondigd drastisch te reorganiseren. De kleine vestigingen in Nijmegen en Roermond sluiten, en de filialen in Amsterdam en Groningen gaan in afgeslankte vorm verder. Zeventig van de 160 werknemers verliezen mogelijk hun baan.