Miloševic stuurt gematigden weg

De Joegoslavische president Miloševic heeft gisteren zijn regering gewijzigd. Gematigde socialisten maken plaats voor socialistische hardliners en ultranationalisten.

Miloševic' premier Momir Bulatovic maakte gisteren bekend dat zeven ministers het veld ruimen voor twaalf nieuwe ministers, waarmee het totale aantal ministersposten op 27 komt. Vijf nieuwelingen zijn leden van de ultranationalistische Radicale Partij van vice-president Šešelj. De herschikking lijkt een radicalisering van het Miloševic-regime in te luiden.

Over de komende zuivering werd in Belgrado al sinds juni gefluisterd, nadat twee prominente gematigde socialisten in ongenade waren gevallen.

Het prominentste slachtoffer van de herschikking is vice-premier Zoran Lilic, de voorganger van Miloševic als Joegoslavisch president (toen dat nog vooral een ceremoniële functie was) en in 1997 onsuccesvol kandidaat voor het Servische presidentschap. Zoran Lilic behoort tot de gematigde vleugel van Miloševic' SPS. Hij bepleitte onlangs toenadering tot de internationale gemeenschap.

Binnen de SPS bestaan volgens analisten twee stromingen: de `pro-JUL'-factie en de `eerlijke socialisten'. De pro-JUL factie bestaat uit sympathisanten van Joegoslavisch Verenigd Links (JUL), de partij van de echtgenote van Miloševic, Mirjana Markovic. JUL is een curiositeit; de ideologie is neocommunistisch, de leden zijn puissant rijke zakenlieden. Vrijwel niemand stemt op de partij, maar JUL krijgt bij elke verkiezing zetels en posten toegewezen door de SPS. Prominenten uit de pro-JUL factie zijn premier Marjanovic en vice-president Sainovic (gezocht door het Joegoslavië-tribunaal).

De `eerlijke factie' valt in twee groepen uiteen. Een deel bestaat uit neutrale partijbureaucraten zonder veel zakelijke belangen. In deze groep bevindt zich ondermeer de Servische president Milutinovic en de Servische vice-president Martinovic. De tweede groep, de `gematigden', hebben de meeste aanhang bij de SPS-achterban. Zij zijn niet gecharmeerd van militaire avonturen, zoals in Kosovo, en worden er door Miloševic van verdacht contacten met de oppositie te onderhouden.

De SPÖ, de partij van oppositiepoliticus Vuk Draskovic, is gevraagd weer tot het kabinet van Miloševic toe te treden. Draskovic laat evenwel weten voorlopig in de oppositie te blijven. Zijn deelname had kunnen helpen de regering een schijn van nationale eenheid te geven. De komende weken hoopt de oppositie tienduizenden te laten betogen tegen Miloševic. (AFP, Reuters)

MILOŠEVIC: pagina 5