LOS LOBOS

Het is alweer drie jaar geleden dat de laatste cd van Los Lobos verscheen. Maar dat wil niet zeggen dat de leden in de tussentijd stil hebben gezeten. Zanger-gitarist Cesar Rosas bracht onlangs een solo-cd uit met degelijke traditionele rock en samen met David Hidalgo leverde hij vorig jaar bijdragen aan de cd van Los Super Seven, een Amerikaans gelegenheidsseptet, dat de traditioneel Mexicaans-Amerikaanse muziek onder de aandacht van het grote poppubliek wilde brengen.

Dit laatste doen Rosas en Hidalgo al jaren met hun eigen groep Los Lobos. Ook op hun nieuwste cd This Time weer, met `Cumbia Raza', `Corazon' en `La Playa', nummers die klinken alsof generaties Mexicaanse immigranten ze al spelen. Daarnaast staan op This Time rauwe, zware rocknummers en de meer melodieuze typische Los Lobos-nummers, syntheses van roots-muziek en rock.

Wat variatie betreft wijkt This Time niet af van de voorgangers Colossal Head (1996) en Kiko (1992). Het enige verschil dat de muziek van Los Lobos met elke nieuwe cd weerbarstiger wordt. Misschien heeft de wisseling van label hiermee te maken – This Time is de eerste cd van Los Lobos voor het kleine Hollywood Records – en acht de groep zich nu ontslagen van de plicht een groot publiek te behagen. Exemplarisch hiervoor is het nummer `Viking', dat begint met de dikke brom van een niet goed afgestelde versterker, gevolgd door een scheurende gitaarriff, vervormde zang en kreunende blazersstoten. Live ontaardt de muziek van Los Lobos vaak in een landerige brij, maar op cd, en ook op This Time, blijven alle nummers helder, sprankelend en duren ze nooit te lang.

Los Lobos: This Time (Hollywood Records)

    • Bernard Hulsman