Koersen licht terug op stille beurs

Net als de meeste andere Europese beurzen dobberde het Damrak vanmorgen richting weekeinde.

De enige beurs in Europa die echt overeind wist te blijven, was die van Brussel, waar de belangrijkste index 0,3 procent omhoogging.

,,Het is dood- en doodstil'',aldus een handelaar. Volgens hem drukten professionele verkopen veel koersen licht terug. Ook waren er beleggers die winst namen na de mooie voorgaande dag. De AEX-index stond laat in de ochtend op een winst van 0,36 punt op 553,67. De kleinere fondsen deden het zelfs beter dan die uit de AEX-index. De Midkap-index won bijna drie punten.

Wall Street had gisteravond een flinke winst nagenoeg geheel weer in moeten leveren en daarop hield ook Amsterdam het wel voor gezien. Enige omzet was er hoofdzakelijk in fondsen die de voorgaande dag met goed nieuws kwamen: Aegon, Getronics en Numico.

Dat goede nieuws werkte bij deze fondsen soms ook nog door in de koersen. Getronics mocht 2,50 euro omhoog naar 121,45 en voerde daarmee de Midkap-lijst aan. De fraaie cijfers van Numico leverden een winst op van 1,65 euro op 38,65. Met een stijging van bijna 5,5 procent was het fonds koploper bij de AEX-fondsen.

Bij Aegon was echter het feest voorbij. De verzekeraar, die donderdag vast was gestemd op een goed halfjaarbericht en de overneming van het Britse Guardian-Leven, was nu 55 eurocent op zijn retour op 78,75 euro.

Een zware verliezer was DSM. Het chemiefonds, dat donderdag in positieve zin de show had gestolen, viel nu 4,80 euro terug naar 121,45 euro. ASM Litho daalde 1,25 euro naar 58,15 euro.

De winstdaling in het eerste halfjaar bij effectenbank Kempen kwam hard aan. Het fonds zag 3,40 euro verloren gaan op 37,60 euro. Dat betekende een daling van het koersniveau van meer dan 8 procent.