KNVB schorst acht spelers Jong Oranje

De Nederlandse voetbalbond KNVB straft acht jeugdinternationals wegens onbehoorlijk gedrag. Vier spelers maakten zich schuldig aan wangedrag en vernielingen bij een toernooi voor spelers onder de twintig jaar, dat in juni in Toulon werd gehouden. De andere vier verzuimden zich op tijd af te melden.

Han Berger, bondscoach van Jong Oranje en coördinator van de nationale jeugdelftallen, gaf gisteren een opsomming van het wangedrag: vernielingen in de bus, praten met ploeggenoten tijdens het volkslied van de tegenstander, een drinkbus gooien naar een official, niet op tijd rusten en zonder toestemming het spelershotel verlaten. ,,Dit kunnen we niet tolereren'', zei Berger, die weigerde de namen van de betrokken spelers te noemen. Alleen werd bekend dat Theo Janssen van Vitesse een jaar niet voor Jong Oranje mag uitkomen omdat hij een medespeler tijdens een wandeling in het water gooide.

Volgens de bondscoach is er sprake van moreel verval in het voetbal ,,Die jonge jongens verdienen erg veel geld en worden door de media al snel op een voetstuk geplaatst. Kennelijk zijn ze nu al vergeten hoe het er in de maatschappij aan toegaat.''

Volgens bondscoach Berger is het gebrek aan discipline van jonge spelers een typisch Nederlands probleem. ,,Ik reis de hele wereld over, maar zie alleen hier jonge verwende voetballertjes die niet met de weelde om kunnen gaan. In landen als Italië en Spanje gaan jonge jongens tijdens de wedstrijd te keer maar zijn ze buiten het veld ideale schoonzonen. Naar die situatie moeten wij ook toe.''

Berger deed zijn verhaal tijdens de bekendmaking van de selectie voor het oefenduel tegen Denemarken, woensdag in Kopenhagen. De zaak kwam vorige week aan het rollen nadat bekend was geworden dat Vitesse-speler Theo Janssen was geschorst wegens wangedrag. Berger voelde zich daarop verplicht ook de misdragingen van de zeven overige boosdoeners aan de kaak te stellen.

Berger noemde de misdragingen ernstig. ,,Het is zeker niet gebleven bij iemand in het water duwen, zoals wel is gesuggereerd. Ik ben trainer van FC Utrecht geweest en die club heeft geloof ik uitgevonden hoe je iemand in het water moet duwen en hoe grappig het is om stront op het handvat van de deur te smeren. Ik kan lachen om voetbalhumor, maar er zijn grenzen.''

Grenzen die in Toulon zijn overschreden. ,,Zo stonden jongens met elkaar te praten op het moment dat het volkslied van de tegenstander werd gespeeld. Ook zijn er dingen in een bus vernield, gingen er spelers niet op tijd rusten en kreeg de vierde arbiter tijdens een wedstrijd een waterfles in zijn nek gegooid. Voorvallen die stuk voor stuk niet te toleren zijn. Dus nemen we als bond maatregelen. Nee, ik ga niet verder op de strafmaat in. Ook omdat we nog niet alle sancties hebben vastgesteld.''