Jordanië rekent op grote oliereserve

De Jordaanse minister van Energie Suleiman Abu Alim heeft gisteren bekendgemaakt dat zijn land beschikt over geraamde reserves van 20 miljard vaten (159 liter per stuk) aan olie in leisteen. Dat heeft het officiële persbureau Petra News meegedeeld. De eerste resultaten van een haalbaarheidsstudie in een gebied langs de grenzen met Irak en Saoedi-Arabië wettigen volgens Abu Alim de verwachting dat ook grote gasreserves in de leisteen woren aangetroffen.

Extractie van olie uit leisteen is een duur proces dat slechts bij een hoge olieprijs rendabel is. Shell beschikt over de technologie en heeft al eerder studies in Jordanië verricht. De genoemde hoeveelheid olie is zeer groot: bijna net zoveel als de hele winbare reserve die in West-Europa inclusief de Noordzee resteert. (Redactie Economie)