Jesús Gil `koopt' gemeenteraadslid in Spaanse enclave

Jesús Gil y Gil, de beruchte burgemeester van de Spaanse badplaats Marbella en eigenaar-voorzitter van voetbalclub Atlético Madrid, heeft een gemeenteraadslid `gekocht' in de Spaanse enclave Ceuta waardoor zijn partij, GIL, daar nu een meerderheid heeft.

Gil y Gil, tegen wie meerdere fraude-onderzoeken lopen, zag zijn politieke aspiraties tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in juni werkelijkheid worden. Zijn partij GIL behaalde goede resultaten in La Linea, tegenover Gibraltar, en in de Spaanse inclaves Ceuta en Melilla, in Noord-Afrika. In Melilla slaagde GIL erin een coalitie te vormen dankzij overlopers uit de socialistische partij. Dat scenario heeft zich gisteren in Ceuta herhaald.

Tot dusver wist een brede coalitie onder leiding van de socialisten met een nipte meerderheid te voorkomen dat GIL in Ceuta kon regeren. Maar eerder deze week maakte het socialistische gemeenteraadslid Susana Bermúdez haar overstap naar GIL bekend. De socialisten zeggen dat Bermúdez is omgekocht, maar volgens het Spaanse dagblad El País zijn hiervoor geen concrete bewijzen aangeleverd. Wel zou Bermúdez eerder tegen haar partijgenoten hebben gezegd dat Jesús Gil haar een huis in Marbella, een baan voor haar werkeloze man en een miljoen gulden heeft aangeboden. Volgens partijleden zou ze financieel ,,kwetsbaar'' zijn. Anderen denken dat Bermúdez bedreigd is.

Ongeacht haar motieven, de overstap van Bermúdez heeft het politieke landschap in Ceuta op z'n kop gezet. GIL heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen de coalitie van de socialisten en deze zal dankzij de stem van Bermúdez worden aangenomen. De socialistische partijleider Joaquin Almunia zei gisteren tegen El País dat hij alles in het werk zal stellen om GIL, een ,,mafia-organisatie'', een halt toe te roepen.

De conservatieve Partido Popular van premier Aznar probeert politieke munt te slaan uit de situatie. Almunia zou meer bedacht moeten zijn op ,,de relaties die zijn partijleden in Ceuta en Melilla onderhouden met GIL, want dit ruikt heel slecht'', aldus de secretaris-generaal van de PP, Javier Arenas.