Internationale beurzen

LONDEN

De tegenvallende koersontwikkeling op Wall Street miste vanmorgen zijn uitwerking niet op de Londense beurs. Het FTSE-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde kort na het middaguur 21,6 punten lager op 6131,7 punten. De omzet was laag. Beleggers wachtten op nieuwe cijfers over de groei van de Amerikaanse economie. Verzekeraar United Assurance behoorde tot de grootste verliezers met een koersdaling van zeven procent. De winst over het eerste halfjaar kwam met een bedrag van 124,6 miljoen pond uit beneden de laagste verwachtingen van analisten. Het aandeel Highland Distillers boekte een koerswinst van 19 procent na de bekendmaking dat het bedrijf benaderd is door een partij die geïnteresseerd is in een overname.

FRANKFURT

In Duitsland hield de beurs de daling beperkt tot 9,51 punten (0,19 procent) op 5118,85 punten. Het nutsbedrijf RWE liet een koersdaling zien van 2,14 procent. De markt is bezorgd dat toenemende concurrentie op de markt voor productie en distributie van elektriciteit ten koste zal gaan van de winstmarges van het bedrijf.

PARIJS

Op de Franse beurs was de stemming mat. De Cac40 van belangrijkste aandelen moest 12,91 punten (0,3 procent) terug naar 4352,75.

NEW YORK

Het zag er in New York lange tijd hoopvol uit, maar Wall Street moest gisteren uiteindelijk genoegen nemen met een vrijwel onveranderde slotstand. De Dow-Jonesindex steeg met een minuscule 1,59 punten tot 10.789,39. Kort na aanvang van de handel noteerde de index dik 100 punten hoger. Veel beleggers borduurden voort op de stijging die de beurs woensdag had geboekt. De financiële waarden deden het daarbij goed, ook al omdat weer het gerucht opdook dat Merrill Lynch samengaat met Chase Manhattan. De klad kwam in de handel toen de elektronische Nasdaq-beurs in de min dook. Ook de obligatiemarkt liet een daling zien. Volgens een analist was de aanvankelijke stijging van de koersen overdreven, omdat er maar een paar fondsen echt gewild bleken te zijn. De aandacht gaat nu uit naar de Amerikaanse producentenprijzen die vandaag worden gepubliceerd.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen vrijwel onveranderd gesloten. De Nikkei-index boekte een stijging van 12,20 punten (0,07 procent) tot 17.435,17.