`Halve zege BNP in Franse bankenstrijd'

Het bankengevecht in Frankrijk eindigt vermoedelijk in een halve overwinning voor Banque Nationale de Paris (BNP). Het bod van BNP op Paribas zal slagen, maar dat op Société Générale (SocGen) mislukt, meldde de krant Le Figaro vanmorgen. Bankiers die bij de strijd zijn betrokken waarschuwden vanmorgen echter in The Wall Street Journal voor het speculatieve karakter van dit nieuws. ,,Elke definitieve calculatie is nu technisch onvolkomen'', aldus Olivier Allot van Parisbourse SA, de Franse beurs. ,,Pas volgende week komt er definitief duidelijkheid.''

Niettemin meldde Le Figaro vanmorgen dat BNP 58 à 60 procent van de aandelen Paribas aangeboden heeft gekregen. Bij SocGen is slechts 30 à 35 procent van het stemrecht verkregen. Le Figaro noemde geen specifieke bron voor de cijfers.

Het officiële resultaat van de eind vorige week afgelopen biedingen wordt dinsdag bekend. Diezelfde dag komen de Franse bankautoriteiten bijeen onder voorzitterschap van president Trichet van de centrale bank om een definitief oordeel te vellen. Paribas en SocGen hebben zich met hand en tand verzet tegen een overname. Ze hadden al een fusieakkoord toen BNP begin maart op het toneel verscheen met een dubbel bod. Trichet heeft vergeefs geijverd voor een vreedzame oplossing.