Groot impressario

Frans Muriloff, als impresario en producent van theater- en radio-amusement een groot man in de Nederlandse artiestenwereld, is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij begon zijn carrière in de jaren twintig als revue-danser en werkte eind jaren dertig als balletmeester bij de beginnende Snip & Snap-revue. Door zijn hang naar de angelsaksische showbusiness bracht hij veel moderne invloeden in het Nederlandse variété.

Muriloff, die eigenlijk Schmitz heette, maakte als acrobatisch show-danser tournees door het vooroorlogse Europa en opende daarna een eigen dansschool in Amsterdam. Als balletmeester bij tientallen revues, met sterren als Lou Bandy en Louis Davids, was hij gespecialiseerd in niet eerder vertoonde effecten voor de dansnummers: een choreografie op fietsen, op rolschaatsen en zelfs op de toetsen van een podiumvullende schrijfmachine. Voor zijn twaalf- of zestienkoppige show-balletten koos hij altijd de mooiste danseressen: ,,Mooie gezichtjes, goeie figuurtjes, da's toch belangrijk? Verschillende heren in ons vak heb ik van een vrouw voorzien.'' Ook zelf trouwde hij met één van zijn danseressen.

Tot diep in de oorlog verzorgde Muriloff dansnummers, onder meer voor de Snip & Snap-revue, en produceerde eigen revuetjes. Eén van zijn ontdekkingen uit de oorlogsjaren was Toon Hermans, bij wie hij later jarenlang als manager werkte. Toen in het revuegenre na de bevrijding de klad kwam, werd hij producer van de Bonte Dinsdagavondtrein, het populaire amusementsprogramma van de AVRO-radio, waar hij een jong talent als Rudi Carrell liet debuteren. In de jaren 1947 en 1948 was Muriloff ook de man, die voor de NIWIN (Nationale Inspanning Welzijn Indië) de tournees van Nederlandse artiesten naar Nederlands-Indië verzorgde. Begin jaren zestig organiseerde hij tevens het amusement voor de Nederlandse soldaten in Nieuw-Guinea. Als een geboren diplomaat wist hij in die gevallen te laveren tussen de smaak van artiesten en soldaten en de door de overheid aangestelde welzijnsfunctionarissen voor wie een jurkje al gauw te kort was en een grap al gauw te gewaagd.

In de jaren zestig en zeventig organiseerde Muriloff veel feestavonden voor bedrijven. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de toneelregie van tv-shows als het jaarlijkse Grand Gala du Disque en het populaire spelprogramma Eén van de acht van Mies Bouwman. Tot op hoge leeftijd bezocht hij – met zijn karakteristieke witte kuif en keurig in het pak – theatervoorstellingen en zei er dan het zijne van. Hij had dan ook recht van spreken: meer dan zeventig jaar lang had hij alles gezien en alles meegemaakt.

    • Henk van Gelder