Golf van klachten over ogen na eclips

De `eclips-euforie' van deze week heeft plaatsgemaakt voor `oogpsychose'. Ziekenhuizen en doktoren in veel landen waar de zonsverduistering te zien was, zijn gisteren en eergisteren overspoeld met telefoontjes en bezoekjes van mensen die vreesden schade aan de ogen te hebben opgelopen. In Nederland zijn vijf serieuze gevallen van oogletsel door de eclips bekend.

Alleen al de Londonse Moorfield-oogkliniek ontving de afgelopen dagen 350 telefoontjes. Veel klachten zijn ongefundeerd. Woordvoerders van met name Britse en Franse ziekenhuizen schrijven de oogpsychose toe aan een combinatie van het bewolkte weer op woensdag en de media-berichtgeving over de eclips de dagen daarvoor. Door de wolkensluiers dachten veel mensen geen speciale oogbescherming nodig te hebben bij het kijken richting restjes zon die soms toch zichtbaar waren. In de dagen erna herinneren ze zich de vele waarschuwingen in de media, voorafgaand aan de eclips, tegen oogletsel. Bij de minste of geringste afwijking bij het kijken nemen ze dan contact op met een dokter of oogkliniek.

Daarnaast zijn veel mensen gewoon op zoek naar een geruststellende doktersstem, zeggen artsen. Ook melden zich nu mensen die al langer een oogprobleem hebben, maar dit woensdag pas hebben opgemerkt en het ten oprechte toeschrijven aan de eclips.

Niettemin komen er overal uit de wereld toch berichten over aanwijzingen van serieuze oogschade. In Nederland zijn tot nog toe vijf gevallen van oogletsel bekend, waarvan één patiënt een gezichtsvermogen heeft van minder dan 10 procent. In Egypte hebben zich 98 mensen gemeld die sinds woensdag problemen met de ogen hebben, zo meldt het dagblad Al Ahram.

In het Spaanse Barcelona is een man in het ziekenhuis opgenomen die dertig procent van zijn gezichtsvermogen heeft verloren nadat hij ongeveer een halve minuut zonder speciale oogbescherming in de zon had gekeken, zo heeft een oogkundige van het ziekenhuis bekend gemaakt. De oogschade lijkt echter niet onherstelbaar te zijn.

Daarnaast blijven er berichten komen over andere (lichamelijke) gevolgen van de eclips. In Egypte bijvoorbeeld doodde een man zijn vrouw die niet snel genoeg een kop thee voor hem inschonk omdat ze naar de eclips wilde kijken.