Gerenoveerd Kasteel verdient beter voetbal

Maandenlang hebben de notoire voetballiefhebbers zitten wachten op de hervattting van de nationale competitie. Caféhouders en columnisten ergerden zich aan de vermeende saaiheid van zomersporten als tennis, zwemmen en wielrennen. Koning Voetbal is heilig en de openingswedstrijd Sparta-Willem II werd met spanning tegemoet gezien. De amusementswaarde was gisteravond misschien wel groter dan de spanning tijdens een tiebreak, een wisselslagfinale of een massasprint. Maar van topsport was geen sprake. Willem II won met 2-0.

De maand augustus is de maand van hooggespannen verwachtingen. In welke conditie keren de voetbalhelden van vakantie terug? Hebben de trainers nieuwe tactieken uitgestippeld of teren zij op het succes van vorig seizoen? Het oeverloze gediscussieer in kroegen en kranten hoort bij de warming-up van een veelbelovend voetbaljaar. Aan de entourage kan het nooit liggen. Het gras is kort gemaaid, de benen zijn bruin verbrand. En de trainers hebben zich in een nieuw jasje gestoken.

Vol verwachting namen ruim zevenduizend toeschouwers zitten in het Eneco-stadion, een benaming die de verknochte Spartaan niet snel zal gebruiken. Hij spreekt liever over het verbouwde Spangen of het gerenoveeerde Kasteel. Het is een knus onderkomen met een prachtig veld. De wind heeft vrij spel over de lage tribunes, waardoor de grasmat voldoende kan ademen. Aan de overkant van de nieuwe hoofdingang staat een restant van de oude hoofdingang, als blijk van historisch besef. Het kan verkeren tussen het traditionele Engeland en het moderne Nederland: de witte torens op Wembley gaan tegen de vlakte, de bruine gevel van het Kasteel krijgt een opknapbeurt.

Trainer Adriaanse van Willem II sprak gisteravond over ,,een verrijking voor het Nederlandse voetbal''. Adriaanse had gemakkelijk praten, want zijn elftal had de eerste seizoenszege in de wacht gesleept. ,,Wij staan 24 uur bovenaan'', verwees de coach naar het tweede competitieduel van vanvond tussen FC Den Bosch en Feyenoord. In de voorgaande twee seizoenen verloor Willem II zijn eerste wedstrijd, waarna de Tilburgse club zich prima herstelde. Met een vijfde en een tweede plaats heeft Willem II zich in de rij van nationale subtoppers geschaard.

Volgende maand maken de Tricolores hun opwachting in de Champions League, door Adriaanse gekscherend `Sjampionenkliek' genoemd. De vraag is wat Willem II te zoeken heeft in het belangrijkste Europese bekertoernooi. De wanorde in de defensie belooft weinig goeds. Alleen in conditioneel opzicht kan Willem II zich meten met de internationale topclubs. Met dank aan het straffe regime van de trainer, die zijn spelers een paar weken geleden na het verloren oefenpotje tegen AA Gent (6-1) aan een strafexercitie van 26,6 kilometer onderwierp. De verplichte wandeling was wellicht een goede remedie tegen verslapping, maar geen garantie voor beter verdedigen.

Zonder de Fin Hyppiä, verkocht aan Liverpool, is de afweer van Willem II kwetsbaar en de opbouw onrustig. Zijn vervanger Gentile, overgenomen van Volendam, beperkt zich tot shirtjes trekken en slidings maken. ,,Het verschil tussen 0 gulden en 8,8 miljoen gulden'', verwees Adriaanse naar de overnamekosten van respectievelijk Gentile en Hyppiä.

Tegen Sparta bleven de gevolgen van de zwakke defensie beperkt tot open doelkansen en ouderwetse scrimmages voor het oog van de Belgische keeper Mampaey. Hij had verrassend genoeg de voorkeur gekregen boven Van Fessem. Mampaey bleek een klemvaste ballenvanger en een spectaculaire uitloper. Hij reageerde in de eerste helft alert op een paar gevaarlijke counters van de Marokkaanse pingelaar Elkhattabi, die drie kansen verprutste.

Sparta speelde vanaf de 21ste minuut een verloren wedstrijd, nadat de Gambiaan Ceesay en de Argentijn Bombarda de Brabantse club aan een comfortabele voorsprong hadden geholpen. Sparta streed vol overgave maar tevergeefs om eerherstel. De strijdlust werd gewaardeerd door de aanhang die zich volgens Rotterdams recept afficheert met opgestroopte mouwen. Vorig seizoen voetbalden de Spartanen zonder bezieling, maar trainer Everse heeft beterschap beloofd. Met de Turkse vechtjas Usta heeft hij in elk geval de beschikking over een nuttige stoorzender. Terwijl in het nabijgelegen stadspark enkele tientallen Turkse gezinnen van een zwoele zomeravond genoten, kreeg Usta het overwegend Nederlandse publiek op de banken.

Sparta heeft meer seizoenkaarten verkocht dan voorgaande jaren. De trouwe aanhang wil het dramatisch verlopen seizoen '98-'99 zo snel mogelijk vergeten. Met meer geluk dan wijsheid kon degradatie naar de eerste divisie worden voorkomen. ,,God is een Sparta-supporter'', refereerde een oudere hooligan aan het lijfsbehoud in de nacompetitie. De gespierde veertiger beloofde voortaan geen stoeltjes meer naar de dug-out te gooien. ,,Daarvoor kreeg ik vorig jaar een stadionverbod. Maar zeg nou zelf: dit stadion is veel te mooi om te vernielen. Veel mooier dan die pleuris Kuip.''

    • Jaap Bloembergen