Fraudeur Frankel deed slechts alsof

De voortvluchtige oplichter Martin Frankel, die ervan verdacht werd meer dan 3 miljard dollar verduisterd te hebben, zou mogelijk `slechts' 50 miljoen dollar (100 miljoen gulden) gestolen hebben. Dit was het geld dat hij daadwerkelijk van verzekeraars in beheer kreeg.

Volgens bronnen betrokken bij het gerechtlijk onderzoek naar Frankel heeft de voormalige effectenhandelaar niets gedaan met de 50 miljoen.

Frankel zou hebben geleden onder een `traders block', een psychologische blokkade die het hem onmogelijk maakte om financiële transacties af te handelen. Hij liep bij een hypnotherapeut en een psychiater om van het probleem af te komen.

Frankel deed echter net alsof hij wel met investeringen in de weer was. Een speciaal computerprogramma berekende keurig de winsten die hij voor zijn klanten maakte.

Aan de hand van deze cijfers bestond de indruk dat Frankel met miljarden aan het handelen was. Het geld dat zou zijn verdwenen via Frankels investeringsmaatschappij op de Maagdeneilanden zou ook alleen op papier bestaan. (AP)