Dader verkrachtte al eens een kind

Jan S., de man die gisteren heeft bekend dat hij de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld uit Assen heeft verkracht en vermoord, is in 1996 veroordeeld wegens verkrachting van een 15-jarig meisje uit Klazienaveen.

Dit heeft het openbaar ministerie in Assen vanmorgen bevestigd. De man is destijds wel psychiatrisch onderzocht, maar tegen hem was geen therapie of tbs geëist, aldus het OM. Gisteren werd Chanel Naomi Eleveld dood aangetroffen in de kruipruimte van het huis van de 45-jarige Jan S. Chanel Naomi verdween op 21 juli. S. heeft bekend die dag Chanel te hebben ontvoerd, seksueel misbruikt, vermoord en onder zijn huis te hebben begraven.

Jan S. werd eind 1996 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, twee jaar minder dan geëist, en betaling van een schadevergoeding van ruim 10.000 gulden. Over de inhoud van het psychiatrisch rapport en de reden waarom van behandeling werd afgezien, kon het OM vanmorgen nog niets zeggen.

De regeringsfracties in de Tweede Kamer vinden niet dat een buurt of een wijk op de hoogte moet worden gesteld als er een veroordeelde pedoseksueel woont of komt wonen. Tweede-Kamerlid Barth (PvdA): ,,Natuurlijk gaat de veiligheid van kinderen boven alles, maar we leven in een rechtsstaat. De recente gebeurtenissen snijden diep door je ziel, maar met `naming and shaming' – het doorgeven van de naam en het adres van een veroordeelde pedoseksueel – geef je de aanzet tot een volksgericht. Het lijkt mij beter dat zo iemand alleen in de gaten wordt gehouden door reclassering en recherche.''

Haar collega Scheltema-de Nie (D66) is het daarmee eens. ,,Dat de recherche het moet weten en dat de wijkagent het moet weten lijkt me een redelijk voorstel. Maar het publiek op de hoogte stellen van het adres van een zedendelinquent heeft veel weg van een volksgericht. Die weg moeten we niet op.''

Volgens de Groningse hoogleraar strafrecht G. Knigge mag de naam van een delinquent niet bekend worden gemaakt, omdat dit het recht op privacy zou schenden. Dit recht is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. ,,Voor het bekendmaken van de naam moet dus eerst een wettelijke basis worden gecreeërd'', aldus Knigge.

De Tweede-Kamerfractie van de VVD steunt voorstellen van minister Korthals, zo zegt woordvoerder Vos. In zijn nota `Bestrijding van seksueel misbruik en seksueel geweld tegen kinderen' doet Korthals voorstellen voor een effectievere bestrijding van seksueel misbruik van minderjarigen. Meer deskundigheid bij de politiekorpsen, oplettendheid en zo mogelijk uitwisseling van informatie tussen alle betrokken instanties.

Zaak Chanelpagina 3 Volgens Korthals moet overleg tussen scholen, (jeugd)zorg, kinderbescherming, politie en justitie moet seksueel misbruik van kinderen bestrijden.

Een `afgestrafte' zedendelinquent moet, volgens Korthals, worden begeleid bij zijn terugkeer in de maatschappij. Dat is van belang om stigmatisering en isolering te voorkomen, maar ook om het gevaar van recidive te beperken. Ongeveer dertig procent van de zedendelinquenten recidiveert. Of informatievoorziening aan de buurt wil Korthals nog overleggen met politie, OM en reclassering.

Korthals vindt dat in zware gevallen het belang van het slachtoffer een veroordeelde pedoseksueel gedwongen moet worden te verhuizen uit de buurt waar hij zijn delicten heeft begaan. Binnen de huidige wetgeving bestaan daartoe volgens hem mogelijkheden.