Britse strijders springen laatste keer

Ze vinden het mooi geweest zo. Vijfenvijftig jaar na dato springen Britse oud-parachutisten van het 10th Bataljon Parachute Regiment op zaterdag 18 september voor de laatste keer boven de Ginkelse Heide nabij Ede.

De veteranen springen ter herdenking van de Slag om Arnhem, die begon op 17 september 1944. De oud-parachutisten, waarvan sommigen al ver in de tachtig zijn, houden er na dit jaar mee op. Omdat hun aantal snel terugloopt, kunnen ze de gezamenlijke kosten voor hun jaarlijkse sprong boven Nederland niet meer opbrengen. De veteranen hebben de gemeente Ede inmiddels laten weten dat ze het vijfenvijftigjarige jubileum een mooi moment vinden om ermee op te houden.

Met de paradropping werd een begin gemaakt in september 1994, toen de vijftigste herdenking van de Slag om Arnhem werd georganiseerd. In dat jaar sprongen er nog zeventig oud-parachutisten boven de Ginkelse Heide uit de historische vliegtuigen – sommigen met een instructeur, anderen aan een eigen parachute. Van die zeventig kwamen er vorig jaar al minder dan twintig naar Nederland. Dit jaar worden er weer minder verwacht. Ze kunnen de trainingen voor de sprong en de reis naar Nederland niet meer betalen.

Aan Market Garden, zoals het plan van veldmaarschalk Montgomery officieel werd genoemd, namen 35.000 militairen mee, die in 3.000 vliegtuigen en zweeftoestellen werden aangevoerd.

Met luchtlandingen bij Son, Groesbeek, in de Betuwe en bij Heelsum, zo was het plan, zou de weg worden vrijgemaakt voor een geallieerde opmars vanuit het zuiden. Op die manier zou het Duitse Ruhrgebied, als begin van de mars naar Berlijn, worden omsingeld. Het werd een dramatische mislukking – vooral omdat bij Arnhem onverwachts twee SS-divisies opdoken.