BRAMEN MET WARME WITTEWIJN-SAUS

Het kost weinig moeite om met verse bramen een aardig nagerecht te maken. Wie zelf bramen heeft geplukt, is in veel opzichten het beste uit. Maar niet iedereen heeft daar tijd en zin in zodat enkele bakjes met gekweekte bramen uit de biologische groentetuin of de natuurvoedingswinkel daar een goede vervanger voor zijn. Omdat de bramen heel worden gelaten, zijn bosbramen meer geschikt voor dit nagerecht dan duinbramen die minder groot en vlezig zijn; duinbramen zijn weer beter om sap te maken. De benodigde ingrediënten voor de warme en zoetzure wittewijn-saus waarmee de bramen worden geserveerd, kunnen van te voren met elkaar worden vermengd en tot vlak voor gebruik koel worden bewaard.

Daarna is de saus in een ommezien gemaakt. Wie de saus liever koud serveert, doet er goed aan vlak voor gebruik 2 tot 3 theelepels crème fraîche, geklopte slagroom of zure room door de koude saus te roeren. Aangezien de koude saus minder vloeibaar is, is ze aantrekkelijker als ze niet meer doorschijnend is en qua textuur wat lobbiger. De smaak is dan wel iets minder fris maar nog steeds heel verrukkelijk in combinatie met de bramen. Ook bij aardbeien past deze saus wonderwel. Bereiding: Vermeng eerst de droge ingrediënten met elkaar en klop er dan met een garde het ei door. Voeg dan de geraspte citroenschil toe en klop er bij kleine beetjes tegelijk het citroensap, de wijn en 8 eetlepels water door tot een glad mengsel is verkregen. Zet dit tot gebruik afgedekt weg op een koele plaats. Breng vlak voor het serveren van de bramen het mengsel in een sauspan op halfhoog vuur al roerend tegen de kook aan en laat het al roerend 1 minuut doorkoken op laag vuur tot een gebonden saus is verkregen die vloeiend van de lepel loopt. Zorg dat de bramen koel zijn maar niet ijskoud want dat doet afbreuk aan hun smaak. Haal ze desnoods ruim een half uur van te voren uit de ijskast indien ze daar werden bewaard. Verdeel de bramen over glazen coupes en lepel de warme wittewijn-saus over de vruchten. Direct serveren.

    • Florine Boucher