Bod ING op zakenbank in Duitsland

De Nederlandse bank-verzekeraar ING heeft een bod uitgebracht van 2,1 miljard euro (4,6 miljard gulden) op 58 procent van de aandelen in de Duitse zakenbank BHF. De overige aandelen heeft ING al in bezit.

Dat heeft het concern vanochtend bekend gemaakt. Het bestuur van de BHF-bank steunt de overname door ING. Het bod, dat wordt betaald uit eigen middelen, houdt een premie in van 32 procent boven de slotkoers van gisteren. Volgens ING was de marktwaarde van BHF op basis van die slotkoers zo'n 3 miljard euro (6,6 miljard gulden). De overname zal volgens ING direct bijdragen aan de winst per aandeel.

,,De activiteiten van BHF vormen een ideale uitbreiding van onze portfolio in Duitsland'', zei bestuursvoorzitter Godfried van der Lugt vanochtend in een verklaring. ,,Hiermee versterken we onze positie in Duitsland en Europa.''

BHF is in grootte de zesde beursgenoteerde bank in Duitsland. Het is volgens ING de grootste overname ooit van een Duitse financiële instelling door een buitenlandse onderneming. Vorig jaar had ING zijn belang in BHF voor naar schatting 2,5 tot 3 miljard gulden al uitgebreid van 4,5 tot 41,8 procent procent. Dat belang van 4,5 procent kwam uit de erfenis van NMB, een van de banken die zijn opgegaan in ING.

BHF is een zakenbank die actief is in vermogensbeheer, effectenhandel, exportfinaciering, emissies, kredieten en financieel advieswerk. De bank heeft 2.850 medewerkers en tien kantoren. Het hoofdkantoor staat in Frankfurt. Het klantenbestand bestaat voornamelijk uit grote en middelgrote bedrijven en rijke particulieren. In Duitsland heeft ING ook een belang van 49 procent in Direktbank, die zich vooral op de consumentenmarkt richt.

ING heeft nu onder meer eigen banken in Nederland, België, Polen en Duitsland. In Frankrijk heeft ING een belang van 16,3 procent in de bank CCF, een met BHF vergelijkbare bank. Als ook dat wordt omgezet in een meerderheidsbelang heeft ING volgens een analist een ,,prachtig Europees netwerk''. Daarnaast is ING Barings in een groot aantal andere landen actief als zakenbank.

ING heeft een goed gevulde overnamekas dankzij de recente verkoop van 22,5 procent van de aandelen van mobiele telefonie aanbieder Libertel, die meer dan 3 miljard gulden opleverde. ING heeft deze opbrengst in kas gehouden met het oog op toekomstige strategische acquisities. Enkele maanden geleden suggereerde topman Van der Lugt dat dit geld gebruikt zou kunnen worden voor de aankoop van een of meer Amerikaanse levensverzekeraars.

,,De nauwere samenwerking met ING is in het bijzonder zinvol wegens de mogelijkheden om onze activiteiten geografisch uit te breiden'', zei bestuursvoorzitter Michael Kruse van de BHF-bank.

Beleggers reageerden positief. De koers steeg na het nieuws met 1,8 procent tot 48,50 euro.