Aegon koopt na piramide in VS Brits uiltje

Aegon koopt voor 2,3 miljard gulden een bouwsteen voor de Britse verzekerings- en pensioenmarkt. Het geld voor de expansie haalt superbelegger Aegon bij haar suikeroom, de Vereniging Aegon.

Een Amerikaanse piramide had Aegon net op de kop getikt, nu koopt de verzekeraar ook een Brits uiltje. Logo's zijn belangrijk in de financiële wereld, zoveel onderscheidend vermogen hebben de abstracte producten van banken, verzekeraars en vermogensbeheerders niet.

Met de levensverzekeringsdivisie van de Britse Guardian Royal Exchange (prijskaartje: 2,3 miljard gulden) krijgt Aegon een extra logo erbij: de uil van Guardian. De piramide van Transamerica kostte het negenvoudige.

Aegon vierde de overname gisteren samen met een verhoogde prognose van de winstgevendheid dit jaar. In het eerste halfjaar is de nettowinst per aandeel, de cruciale maatstaf voor Aegon, met 15 procent gestegen tot 2,60 gulden (1,18 euro). Van de nettowinstgroei van 14 procent (tot 1,5 miljard gulden) was 12 procentpunt stijging op eigen kracht.

De komende maanden verwacht het concern, door de goede gang van zaken in Amerika, door de overname van Transamerica en sterke winstgroei bij haar Nederlandse bankzaken, een versnelde stijging van de winst per aandeel van 15 à 18 procent voor het hele jaar. Voor de nettowinst gaat het concern nu uit van een groei met 22 à 25 procent.

De overname is weliswaar een miljardenslag, maar mist het spectakel van de Transamerica overname die Aegon opstootte tot de op twee na grootste partij op de levensverzekeringenmarkt in de grootste economie ter wereld. De aankoop van de Guardian Royal Exchange divisie (van Sun Life, die weer eigendom is van de Franse concurrent Axa) is vooral een aanvulling voor het schap met financiële producten dat Aegon in het Verenigd Koninkrijk aanbiedt.

Aegon verkoopt op de Britse markt vooral producten om vermogen op te bouwen voor de oude dag en vult dat nu aan met risicodekkingen voor particulieren en een palet verzekeringen die bedrijven hun werknemers kunnen aanbieden.

Op de Britse markt is Aegon-dochter Scottish Equitable nummer een (marktaandeel 16 procent) in het segment van verkoop van levensverzekeringen en pensioenen via onafhankelijke tussenpersonen. Op de totale markt, inclusief de afzet via verzekeringsagenten die alleen een specifieke verzekeraar dienen, staat Aegon op plaats negen of tien, vertelde voorzitter B. Stewart van de Britse Aegon dochter gisteren bij de presentatie van de halfjaarwinst.

Hij verwacht de nodige extra groei door de introductie van een nieuwe aanvullende pensioenverzekering voor ,,de gewone man'', een zogeheten stakeholders pension. Stewart:,,Daardoor zal de markt een stuk vergroot worden, doordat mensen die nu geen pensioen kopen, dat straks wel gaan doen.''

De grootste sprong voorwaarts maakt Aegon met de overname in het beheerde vermogen. Het beheerde vermogen in het Verenigd Koninkrijk stijgt tot zo'n 95 miljard gulden, maar de beheerders laat Aegon zitten bij Guardian Royal Exchange. Het tekent de gestage opmars van vermogensbeheer als een aparte activiteit bij verzekeraars. De verkoop van polissen garandeert een constante instroom van kapitaal. Alles bij elkaar gaat het bij Aegon om beleggingsportefeuilles met een waarde van 370 miljard gulden.

Maar als grote belegger ziet Aegon andere grote (en kleine) beleggers niet staan voor de financiering van de overname van de Guardian Royal Exchange divisie. Aegon plaatst 9 miljoen nieuwe aandelen (waarde: 1,5 miljard gulden) bij grootaandeelhouder Vereniging Aegon, die waakt over de zelfstandigheid van het concern. Door deze aankoop stijgt het bezit aan gewone aandelen van de Vereniging met een procentpunt naar 30,8 procent. Doel is aandelen bijkopen tot een belang van ongeveer 40 procent.

Aegon vindt de aandelenemissie te klein en te kostbaar voor de financiële markten. De suggestie dat Aegon meteen wat extra geld kon aantrekken voor een oorlogskas viel bij topman K. Storm niet in goede aarde. Dat zou de formule voor de sterke vermogensverhoudingen van Aegon maar ,,verzieken''. Een oorloskas is iets van ,,tien tot vijftien jaar geleden''.

Aegon heeft geen oorlogskas nodig. Aegon heeft de Vereniging, die heeft een vermogen van 30 miljard gulden.

    • Menno Tamminga