Wie zag wat van de zonsverduistering?

In heel Europa hebben gisteren miljoenen mensen naar de zonsverduistering gekeken. Het zicht was niet overal even goed.

,,Ik zet er een punt achter, want ik weet dat sommigen van jullie graag naar de eclips willen kijken.'' Paus Johannes Paulus II, die gepassioneerd is door sterrenkunde, kapte zijn wekelijkse audiëntie gisteren in verband met de zonsverduistering. De paus zelf heeft door een stukje gekleurd glas naar het natuurverschijnsel gekeken.

De paus bevond zich weliswaar niet in de totaliteitszone, de enige strook land waar de volledige verduistering kon worden aanschouwd, maar hij heeft tenminste íets kunnen zien. In het Britse Cornwall – wél in de totaliteitszone – was de kans om de eclips te zien gisteren kleiner dan vijf procent door de dichte bewolking. Weerkundigen spreken nog steeds van `de kans' om de verduistering te hebben gezien, omdat niet na te gaan is waar precies de eclips ondanks aanwezige wolkendekken toch te zien was.

De Fransen hadden meer geluk dan de Britten. De bewolking was weliswaar dik, maar het wolkendek vertoonde gaten, waardoor in sommige delen van Frankrijk, met name het kustgebied, de eclips in ieder geval gedeeltelijk en soms in z'n geheel kon worden gevolgd. Er stond een stevige wind waardoor de wolken snel overdreven.

Het verkeer in Parijs kwam enkele minuten tot stilstand, maar de voorspelling van kledingontwerper Paco Rabanne dat het Russische ruimtestation Mir tijdens de zonsverduistering op de Franse hoofdstad zou neerstorten, kwam niet uit. In Reims was de Amerikaanse operazanger Jessye Norman inmiddels begonnen aan een persoonlijke interpretatie van het lied `He's got the whole world in his hands'.

Het optimisme dat in het Duitse München met de schaduw van de eclips in aantocht heerste, bekoelde toen een stevige onweersbui elk zicht op de verduistering ontnam. Dit gold voor heel Duitsland, waar de eclips het beste op televisie kon worden gevolgd. Vliegtuigen die boven de wolken circuleerden stuurden beelden van het natuurfenomeen de Duitse huiskamers in. Enkele automobilisten snelden volhardend over de Autobahn op zoek naar dat ene stukje blauwe lucht. Op het moment zelf parkeerden zij op parkeerplaatsen en op de vluchtstrook.

De Roemenen konden opgelucht ademhalen. Na de minder fortuinlijke Oostenrijkers, die met dezelfde problemen kampten als de Fransen, kregen de meeste Roemenen en Hongaren een relatief lange zonsverduistering te zien. In het Roemeense stadje Ramnicu Valcea duurde de eclips zelfs twee minuten en 23 seconden. Het `record' werd gevestigd boven Boekarest, waar het 2 minuten en 26 seconden duurde. In de dierentuin van Boekarest raakten de dieren hierdoor van slag.

Er was in Roemenië nog meer reden tot vreugde. De eclips-gekte schijnt een kleine economische boom van het Roemeense toerisme te hebben veroorzaakt .

In de Iraanse stad Isfahan, waarvan de Amerikaanse ruimtevaartsorganisatie NASA zei dat het zicht er het beste was, hadden moslims zich verzameld voor de uitvoering van `namaz-e ayat', een speciaal gebed dat wordt opgezegd tijdens natuurfenomenen en waarbij de glorie en macht van God wordt bejubeld.

Het laatste eerbetoon aan de natuur had plaats in India, in de noordelijke stad Kurukshetra. Zevenhonderdduizend hindoe's namen een duik in de grote vijver, een heilige plek omdat daar het heilige hindoe-boek, Bhagwad Gita, verscheen. Volgens hindoe-geloof is het effect van een heilig bad of een goede daad duizend maal zo groot tijdens een eclips.

Inmiddels zijn Duitse opticiëns begonnen met het inzamelen van eclips-brilletjes met het doel deze naar Afrika te sturen waar volgend jaar een zonsverduistering zal plaatshebben. (Reuters, AFP, AP)