Weer doden bij geweld op Ambon

Zeker 21 mensen, onder wie een militair, zijn sinds afgelopen maandag om het leven gekomen bij nieuwe gewelddadigheden tussen moslims en christenen in de stad Ambon in Oost-Indonesië. Vandaag werden honderden troepenversterkingen aangevoerd uit Oost- en Midden-Java om de orde te herstellen.

Getuigen zeiden dat bij nieuwe ongeregeldheden vandaag zeker een persoon om het leven is gekomen. Sinds het uitbreken van de gevechten op de Molukken begin dit jaar zijn volgens schattingen minstens 450 mensen gedood. Tienduizenden verblijven in vluchtelingenkampen op het eiland Buton voor de kust van Zuid-Sulawesi. Tientallen huizen zijn de afgelopen dagen afgebrand, en volgens bronnen op het eiland gaan de brandstichtingen buiten de stad Ambon nog steeds door.

Gisteren kwam het in het westen van het eiland Ambon bijna tot gevechten tussen verschillende legeronderdelen. Inwoners vertelden dat mariniers oog in oog kwamen te staan met elitetroepen van de Strategische Reserve die honderden moslims, die eerder gevlucht waren, terug naar hun huizen escorteerden. Het dorp was inmiddels in handen gevallen van christenen en omdat de mariniers vreesden voor nieuwe gevechten blokkeerden zij de colonne.

Het geweld deze week barstte los na een verkeersongeluk waarbij een christelijke automobilist naar verluidt twee moslims aanreed. Bij de daarop volgende gevechten vonden zestien mensen de dood, meestal door kogels van militairen die trachtten de partijen uit elkaar te drijven. Ook gingen twee scholen in vlammen op. Vorige maand kwamen bij gevechten in de provincie 34 mensen om het leven.

Achter de godsdiensttwisten op de Molukken gaan spanningen schuil tussen oorspronkelijke inwoners en nieuwkomers uit Zuid-Sulawesi en Buton, die het economisch vaak voor de wind gaat.