Waterreus behoedt PSV voor blamage

Met handen en voeten voorkwam doelman Waterreus gisteravond een blamerende nederlaag van PSV. De omstreden keeper toonde in de slotfase tegen Zimbru Chisinau zijn snelle reflexen. Hij verwerkte twee lastige ballen van Robu tot hoekschop en zag vervolgens een inzet van Epureanu op de lat belanden. Dankzij Waterreus speelde PSV met 0-0 gelijk tegen de Moldavische kampioen. In navolging van Feyenoord en Willem II kan PSV zich over twee weken plaatsen voor de Champions League.

Het meespelen van Waterreus was de afgelopen dagen het gesprek van de dag in Chisinau. Hij mocht invallen voor zijn beoogde opvolger Kralj. De Joegoslaaf moest met een blessure aan de kant blijven. Tot ergernis van de clubleiding weigerde Waterreus afgelopen zomer naar een andere werkgever te vertrekken. Hij wilde een basisplaats afdwingen bij PSV en kreeg gisteravond de voorkeur boven Lodewijks, dit seizoen aangewezen als de vaste reserve van Kralj. In het broeierige Chisinau maakte Waterreus zijn uitverkiezing waar. ,,We hadden het voordeel van een goede keeper'', sprak trainer Gerets fijntjes.

Waterreus speelde een foutloze wedstrijd in het Stadion van de Republiek, waar voorzitter Van Raaij en manager Arnesen (het tweetal dat Waterreus aan een andere club wilde slijten) op de hoofdtribune zaten. Zij mochten de opstandige doelman dankbaar zijn, want een nederlaag tegen de semi-profs van Zimbru Chisinau zou een afgang hebben betekend. ,,Ronald heeft het perfect gedaan'', erkende Arnesen na afloop. De Deense bedrijfsleider kan komende zaterdag tijdens het competitieduel tegen MVV hatelijke spreekkoren verwachten in het Philips-stadion, waar de populaire Waterreus als een held zal worden verwelkomd door de eigen aanhang.

Gezien de povere prestatie tegen Zimbru lijkt PSV nog niet klaar voor de strijd om de landstitel, hoewel Gerets in aanvallend opzicht lichtpuntjes zag. De spitsen Nilis en Van Nistelrooy, vorig seizoen de enige spraakmakers, komen langzaam maar zeker in de gewenste vorm. Nilis maakte gisteravond een slome indruk, nadat hij met een paar knappe combinaties was begonnen. Van Nistelrooy paarde zoals gebruikelijk balvaardigheid aan doorzettingsvermogen. In de eerste helft schoot hij de bal tegen de paal.

PSV kon gisteravond niet beschikken over middenvelder Van Bommel (geschorst) en de verdedigers Addo, Valckx en Van der Weerden (geblesseerd). Over de gezondheid van de Ghanese aanwinst Addo maakte de medische staf zich zorgen. De voormalige speler van Club Brugge heeft een chronische knieblessure en wordt in kleine kring reeds als een miskoop afgeschilderd.

Trainer Gerets was dik tevreden over Addo's vervanger Dirkx, die met de herstelde Faber een betrouwbaar verdedigingsduo vormde. De grootste pluim was bestemd voor Stinga. Deze Roemeense flankspeler, zag vorig seizoen mislukken door een zware blessure. Stinga schoot de bal vlak voor tijd tegen de binnenkant van de paal. ,,Fantastisch, hoe deze knaap is teruggekomen'', sprak Gerets.

Gisteren stonden in totaal zestien duels op het programma in de voorronde van de Champions League. De Schotse kampioen Glasgow Rangers boekte het opvallendste resultaat. De club van de Nederlanders Advocaat, Numan, Mols en Van Bronckhorst won op eigen veld met 2-0 van Parma. De Italiaanse favoriet speelde driekwart van de wedstrijd met tien man, omdat Canavaro twee keer geel kreeg. Over dertien dagen volgt de return in Parma.