Vrijspraak in moordzaak

Twee Georgiërs zijn gisteren door de rechtbank in Almelo vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op twee Armeniërs, eind april bij de Enschedese recreatieplas 't Rutbeek. Tegen de twee was twaalf en vier jaar cel geëist.

Volgens de rechtbank is niet overtuigend bewezen dat de Georgiërs, 29 en 31 jaar, medeplichtig zijn aan de moorden. De rechtszaak diende dinsdag, de twee mannen werden gisteren met onmiddellijke ingang vrijgelaten. De hoofdverdachte, een 38-jarige man uit Georgië, zit nog vast. Tegen hem werd twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank doet volgende week dinsdag uitspraak in zijn rechtszaak.

De moord was het gevolg van een ruzie tussen de drie Georgiërs en de twee Armeniërs op 26 april van dit jaar. De laatste twee hadden een paar tassen met kleren en sportartikelen ontvreemd van enkele Russen, waarna de hoofdverdachte wel wilde bemiddelen tussen beide partijen. De twee andere Georgiërs waren min of meer toevallig aanwezig.

Er ontstond een woordenstrijd tussen de mannen uit Georgië en de Armeniërs. Afgesproken werd dat het vijftal naar 't Rutbeek zou rijden om de zaak uit te spreken. Ter plekke aangekomen escaleerde de boel. De hoofdverdachte, een ex-militair met een oorlogstrauma, dacht dat de Armeniërs gewapend waren – hetgeen niet waar was. Hijzelf had uit voorzorg een mes meegenomen.

Toen op zeker moment een Armeniër naar zijn broekzak greep, dacht de hoofdverdachte dat de man zijn pistool wilde trekken. Hij pakte zijn mes en stak de man dood. De ander werd vervolgens gewurgd en doodgestoken. Een van de twee andere Georgiërs rende direct weg, de ander probeerde de Armeniërs te helpen. Volgens de officier van justitie waren ze medeplichtig; de rechtbank oordeelde gisteren anders en sprak beiden vrij.

Het is de tweede keer in vrij korte tijd dat verdachten worden vrijgesproken van zware misdaden. Juist vorige week werd door de rechtbank in Zwolle een 40-jarige man uit Lelystad vrijgesproken van de moord op twee bejaarde vrouwen. Het openbaar ministerie is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. Het is onduidelijk of de officier van justitie ook in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak van de twee Georgiërs.