Vassili Ivantsjoek uitgeschakeld op WK schaken

Vassili Ivantsjoek is in de vierde ronde van het FIDE-wereldkampioenschap schaken in Las Vegas verrassend uitgeschakeld. De Oekraïener (elo-rating 2702), een van de favorieten voor de eindzege, verloor in de tiebreak van de onbekende Roemeen Liviu-Dieter Nisipeanu (elo 2584). De eerste partij eindigde in remise. In de tweede partij, waarin Ivantsjoek zwart had, moest hij een dubieuze pionwinst in de Russische opening duur bekopen; hij raakte in veertien zetten een stuk kwijt en gaf op. Vandaag beginnen de kwartfinales. Daarin speelt de Rus Kramnik tegen de Brit Adams, de laatste vertegenwoordiger die niet uit een voormalig Oostblok-land komt. De Hongaarse Judit Polgar speelt tegen de Rus Khalifman, de Spaanse Rus Sjirov tegen Nisipeanu en de Armeniër Akopian tegen de Tsjech Movsesian.