Tekstdichter Erst Bader overleden

De tekstdichter Ernst Bader, co-auteur van het lied Tulpen aus Amsterdam, is op 85-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Hamburg. Bader schreef circa 900 liedteksten, waarvan het door Freddy Quinn gezongen Heinweh met zeven miljoen verkochte platen de grootste hit werd. Tulpen aus Amsterdam was een goede tweede; nog jaarlijks ontvingen de schrijvers duizenden marken aan auteursrechten uit alle werelddelen.

Het nummer, dat in Nederland als Tulpen uit Amsterdam met veel succes werd vertolkt door Herman Emmink, was gebaseerd op een idee van de liedjeszanger Klaus-Günter Neumann. Ernst Bader schreef de definitieve tekst in 1956 op muziek van Ralf Arnie. Gedrieën deelden ze sindsdien de opbrengst.

Dat er in werkelijkheid uit Amsterdam geen tulpen kwamen, was Bader naar zijn zeggen bekend. ,,Maar voor de rest van de wereld zijn Amsterdam en tulpen synoniem,'' verklaarde hij in deze krant, ,,en daar ging het me om.''