Spuitgast sticht zelf branden

Een 21-jarig lid van de vrijwillige brandweer in Vlissingen heeft gisteren tijdens een politieverhoor een aantal brandstichtingen bekend. De man werd dinsdag aangehouden.

De 21-jarige brandweerman bekende onder meer een wasserij en een winkelcentrum in Vlissingen in brand te hebben gestoken, evenals het leegstaand hotel Walcheren in Koudekerke. De totale schade van deze branden bedraagt volgens de politie enkele miljoenen guldens.

Het afgelopen half jaar vonden tientallen branden plaats op het Zeeuwse eiland Walcheren, voornamelijk in containers en afvalbakken. Een uitgebreid onderzoek van de politie Zeeland naar de branden heeft tot twee aanhoudingen geleid. Twee weken geleden heeft de politie in Vlissingen al een 17-jarige jongen aangehouden op verdenking van brandstichting. Hij heeft inmiddels bekend een aantal kleinere branden te hebben gesticht en zit nog vast.

Het motief van de brandweerman is onduidelijk. De politie onderzoekt of hij ook betrokken is bij de andere branden op Walcheren. Volgens burgemeester A. van Dok van Vlissingen is het een ,,ervaringsgegeven'' dat brandweerlieden zelf ,,wel eens'' brandstichten. In februari heeft de politie Zeeland eveneens een lid van de vrijwillige brandweer in Westkapelle aangehouden op verdenking van brandstichting. Het ging hier om het stichten van kleine duinbrandjes.

Adjunct-directeur G. van Staalduinen van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) onderscheidt drie soorten motieven bij brandstichting door brandweerlieden: ,,De brandweerman is pyromaan. Of hij handelt uit onvrede met de gang van zaken binnnen het korps. Of hij wil zich waarmaken binnen zijn korps. Hij wil de held uithangen, daar heb je als brandweerman vuur bij nodig: hij sticht brand om die vervolgens zelf heldhaftig te blussen.''