Spelersvakbond op commerciële toer

De vakbond voor voetbalprofs VVCS gaat komend seizoen op commerciële basis opereren. Vanaf volgende maand zal het nieuw op te richten bureau Soccer Vision in nauw overleg met de spelersvakbond de arbeidsbemiddeling van voetballers verzorgen. Voor de bemiddeling, sinds de oprichting van de VVCS altijd kosteloos, wordt 5 tot 7 procent van de jaarlijkse spelersinkomsten in rekening gebracht.

De Vereniging van Contract Spelers, aangesloten bij de FNV, kan volgens voorzitter Th. van Seggelen niet anders dan geld voor bemiddeling bij transfers vragen. Door de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst in de voetballerij heeft de vakbond geen inkomsten meer uit tv-gelden. Het belang van de voetballer blijft echter centraal staan, zegt Van Seggelen. ,,We vragen bovendien een percentage dat zeker de 7 procent van de jaarlijkse spelersinkomsten niet zal overschrijden, terwijl het gemiddelde in de voetbalmarkt op zeker 10 procent ligt.''

Soccer Vision wordt geleid door de oud-profs Arnold Oosterveer en Edwin Olde Riekerink. ,,Ze gaan zich alleen met de arbeidsbemiddeling bemoeien'', zegt Van Seggelen. ,,Wij blijven de begeleiding van contractspelers doen. Zo zijn we dus completer dan de bureaus van de voetbalmakelaars die het alleen om de arbeidsbemiddeling te doen is.''

J. Teeuwen, voorzitter van de spelersvakbond De Unie/Proprof, noemt de plannen van de VVCS volstrekt onbegrijpelijk. ,,Van Seggelen heeft ons altijd beschuldigd van banden met makelaars, nu doet hij precies hetzelfde.'' Teeuwen ziet weinig toekomst in de plannen van de VVCS. ,,Het draait om de internationale netwerken van commerciële makelaars, daar kom je moeilijk tussen. Bovendien staat nu de onafhankelijkheid van de VVCS ter discussie. De leden van de VVCS zullen vreemd opkijken nu ze zo'n fors bedrag moeten betalen.''