Slechte generale hordeloper Korving

De laatste wedstrijd van atleet Robin Korving vóór de wereldkampioenschappen is gisteren op een mislukking uitgelopen. De 25-jarige Nederlander, die zichzelf als kanshebber voor een WK-medaille beschouwt, werd in de Golden League in Zürich zevende op de 110 meter horden. De tijd van 13,58 was ver beneden zijn kunnen. Korving was na afloop boos omdat de starter hem niet had teruggeschoten. ,,Als ik iets in mijn handen had gehad, had ik er mee gesmeten.''

Korving had volgens zijn zeggen ,,geen fatsoenlijke start''. Hij bewoog in het startblok, maar de starter liet de wedstrijd doorgaan. ,,Hij had me een valse start moeten geven, dan had ik een herkansing gehad. Nu was het geen doen meer. Je blijft dan achter de feiten aanlopen.'' De Amerikaan Mark Crear won de hordeloop in een tegenvallende tijd van 13,19.

Korving maakte zich geen zorgen over de WK, die volgende week zaterdag in Sevilla beginnen. ,,Ik moet pissig blijven en dan daar in de finale toeslaan.'' De Nederlander had geen last meer van de enkelblessure waarmee hij de afgelopen weken kampte en waardoor hij de wedstrijden in Rome, Stockholm en Monaco moest missen. ,,Ik had voor het eerst geen pijn en voelde me sterk. Ik had hier kunnen winnen.''

Het atletiekgala in Zürich, volgens de atleten het mooiste in het circuit, stond in het teken van de aanstaande WK. Sommige atleten testten zich uit, sommigen hielden zich juist in of verschenen zelfs helemaal niet aan de start. In de strijd om de hoofdprijs in de Golden League van een miljoen dollar wonnen de vier overgebleven kanshebbers gisteravond hun discipline. Dat waren Marion Jones (200 meter), Gabriela Szabo (3.000 meter), Wilson Kipketer (800 meter) en Bernard Barmasai (3.000 meter steeple). Ze hebben nu alle vijf wedstrijden in deze competitie gewonnen. Er zijn er nog twee te gaan, Brussel en Berlijn. Als verscheidene atleten ongeslagen blijven, wordt de bonus verdeeld. Voor Jones, die in Sevilla aan vier onderdelen zal meedoen, was het haar 21ste achtereenvolgende zege op de 200 meter. Op dat nummer is ze sinds 1997 ongeslagen.

Haile Gebrselassie (5.000 meter) en Hicham El Guerrouj (1.500 meter) wonnen op zeer overtuigende wijze hun onderdeel. Beiden verbeterden de beste tijd van dit seizoen. Vooral de overwinning van de Marokkaan El Guerrouj was fraai. Hij versloeg onder anderen het Keniaanse talent Noah Ngeny en olympisch kampioen Noureddine Morceli.

Maurice Greene toonde zijn kracht door de 100 meter te winnen. De wereldrecordhouder liep een tijd van 9,99. Greene hoeft in Sevilla niet af te rekenen met twee belangrijke concurrenten. Ato Boldon en olympisch kampioen Donovan Bailey zullen niet starten bij de WK. Boldon, de huidige wereldkampioen op de 200 meter, heeft last van zijn dijbeen. Bailey is nog niet voldoende hersteld van een zware achillespeesblessure. Hij doet in Sevilla waarschijnlijk wel mee met de Canadese estafetteploeg.