Schutter op joodse crèche is neonazi

De man die dinsdag in een joods kinderdagverblijf in Los Angeles het vuur opende op kinderen en begeleiders, was verbonden aan verschillende neonazistische organisaties.

Toen de schutter zich gisterochtend in Las Vegas aangaf bij de politie, zei hij dat de schietpartij ,,een oproep is aan Amerika om joden te vermoorden''.

De 37-jarige Buford Furrow Jr., een werkloze monteur van landbouwmachines, schoot dinsdagochtend in het joodse gemeenschapscentrum in de buurt Granada Hills wild om zich heen met een semi-automatisch geweer. Hij loste zeventig schoten en verwondde drie jongetjes (één van vijf en twee van zes jaar), de receptioniste (68) en een begeleidster (16).

Daarna sloeg de man op de vlucht in een gekaapte auto. Niet ver van het joodse gemeenschapscentrum schoot hij een postbode dood. Een klopjacht van de politie leidde naar een motel, waar de gestolen auto werd teruggevonden. In Furrows eigen auto, een minivan die hij had achtergelaten, vond de politie munitie, explosieven, een kogelvrij vest en neonazistische literatuur.

Pas de volgende ochtend kwam Furrow boven water. Hij meldde zich ongewapend bij het kantoor van de FBI in Las Vegas met de woorden: ,,Jullie zoeken mij. Ik heb de kinderen in Los Angeles vermoord.'' Hij was er vanuit gegaan dat een aantal kinderen zijn actie niet had overleefd. Per taxi was hij van Los Angeles naar Las Vegas ontkomen.

Synagoges en andere joodse instellingen in het zuiden van Californië werden gisteren voorzien van speciale bewaking. President Clinton noemde het nieuws over de schietpartij ,,hoogst verontrustend''. ,,Ik kan alleen maar hopen dat deze laatste gebeurtenis ons zal sterken in onze vastberadenheid om van Amerika een veiliger plaats te maken.'' Vergeefs heeft Clinton er eerder dit jaar bij het Congres op aangedrongen om de regels voor bezit en aanschaf van vuurwapens strenger te maken.

Furrow blijkt een achtergrond van psychische problemen, racistische en antisemitische overtuigingen en gevangenisstraf te hebben. Vorig jaar wilde hij zich laten opnemen in een psychiatrische inrichting bij Seattle. Hij vertelde de staf dat hij dacht over zelfmoord en het vermoorden van anderen. Maar uiteindelijk zag hij af van opname in de kliniek. Hij ging een verpleegkundige met een mes te lijf, wat hem op een celstraf van vijf maanden kwam te staan.

Zeker sinds begin jaren negentig was Furrow betrokken bij racistische en neonazistische organisaties in het noordwesten van de VS, zoals de Aryan Nations en het geloof dat zich Christian Identity noemt. Een voormalige woordvoerder van Aryan Nations, Floyd Cochran, herinnert zich Furrow als lid van een veiligheidsdienst tijdens een Hitler-festival.

Enkele jaren had Furrow een verhouding met de weduwe van Robert Mathews, de oprichter van de gewelddadige organisatie The Order, een splintergroep van Aryan Nations. Mathews kwam in 1984 om het leven bij een schietpartij met de politie, hetzelfde jaar dat in Denver een joodse radiopresentator werd vermoord, mogelijk door leden van The Order. Vorig jaar verbrak Debbie Mathews haar verhouding met Furrow.