Politie slaat terug met civiele procedure

Een kaakslag, een gebroken neus, een hoofdwond en flinke frustratie. Dat is de meest recente oogst van de Rotterdamse politie. Bij een massale vechtpartij zaterdag op het Stadhuisplein keerden burgers zich tegen agenten.

Alweer. Een paar uur eerder werden elders in de stad agenten door omstanders geschopt. En enkele dagen daarvoor raakten Rotterdamse agenten gewond toen een automobilist op hen inreed.

De leiding van het korps Rotterdam-Rijnmond heeft besloten terug te slaan. Civiel. Wie een agent omver duwt, hem slaat of erger, kan voortaan een procedure verwachten. Het Rotterdamse korps gaat een extern juridisch bureau inschakelen om agenten bij te staan. Zij zullen voortaan een schadevergoeding eisen.

,,Wij willen een signaal geven'', zegt de woordvoerder. ,,Een klap heeft voortaan altijd gevolgen.''

Vorige week werd bekend dat de politieorganisatie volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam niet weet om te gaan met de toenemende agressie van burgers. Agenten moeten improviseren en de leiding schiet vaak tekort. De aandacht voor een agent na een geweldsincident bleek vaak nihil.

,,Wij zien hier agenten die nu geestelijk behoorlijk in de problemen zijn'', zegt woordvoerder Stoop. ,,Zij moeten genoegdoening krijgen. Zoals iedere burger in de samenleving.''

Het Rotterdamse korps is het eerste dat externe professionals aantrekt. Een keuze is nog niet gemaakt, gedacht wordt aan een ,,groot'' advocatenkantoor.

Op het slaan van een agent staat al snel een boete van 300 tot 500 gulden.