Pakistan beschiet Indiase helikopters

De spanningen tussen India en Pakistan zijn opnieuw hoog opgelopen nadat volgens de Indiase regering gistermiddag drie Indiase helikopters zijn beschoten door Pakistaans afweergeschut.

De beschieting gebeurde toen de Indiase luchtmacht een groep journalisten de plaats wilde laten zien waar een dag eerder een Pakistaans verkenningsvliegtuig was neergeschoten door een Indiaas gevechtsvliegtuig. Beide landen stellen dat dit toestel op hun grondgebied terecht is gekomen, in de moerassige grensregio tussen de Indiase deelstaat Gujarat en de Pakistaanse provincie Sindh.

Pakistan ontkende gisteren direct dat het raketten heeft afgevuurd op de helikopters, maar gaf toe dat het had geschoten op twee Indiase gevechtsvliegtuigen die het Pakistaanse luchtruim waren binnengedrongen.

Twee dagen nadat het Pakistaanse verkenningsvliegtuig werd neergehaald staat nog steeds niet vast waar dat precies gebeurde. Volgens Pakistan ligt het wrak op twee kilometer van zijn grens. De veiligheidsadviseur van de Indiase regering, Brajesh Mishra, zei niet uit te sluiten dat het grootste deel van het vliegtuig en ook de lichamen van de zestienkoppige bemanning op Pakistaans grondgebied terecht zijn gekomen.

Het vliegtuig met journalisten die gisteren naar het wrak zouden gaan kijken was gedwongen voortijdig terug te keren nadat de piloten ,,een lichtflits en een rookpluim'' hadden gesignaleerd vanuit Pakistan. In New Delhi toonden de Indiase autoriteiten gisteren wel een aantal wrakstukken van het Pakistaanse toestel. Volgens Pakistan wijst dat erop dat het Indiase leger, vlak na de beschieting, in een bliksemactie op Pakistaans grondgebied `bewijsmateriaal' heeft verzameld om te kunnen aantonen dat het vliegtuig boven India had gevlogen.

Volgens India was het toestel zeker tien kilometer in het Indiase luchtruim binnengedrongen en wilde de bemanning mogelijk foto's maken van Indiase defensie-installaties in het moeilijk toegankelijke gebied, dat deels onder water ligt door de moesson en de getijden van de Arabische Zee. Pakistan zei dat het om een routinematige trainingsvlucht van een onbewapend toestel ging. De Pakistaanse bemanning van het door Frankrijk geleverde Breguet Atlantique-verkenningsvliegtuig is vandaag begraven in Karachi.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties riep India en Pakistan opnieuw op te praten over de wederzijdse geschillen, waaronder de belangrijkste kwestie, Kashmir. De Amerikaanse regering drong er bij de regeringen in New Delhi en Islamabad op aan een bilaterale overeenkomst uit 1991 te respecteren die militaire toestellen van beide landen verbiedt binnen een afstand van tien kilometer van het luchtruim van de ander te vliegen zonder melding vooraf.

In het grensgebied aan de Arabische Zee twisten India en Pakistan al jaren over de exacte locatie van de grens in Sir Creek, een kreek in de monding van de Indus-rivier.

GRENSINCIDENT: pagina 5

    • Rob Schoof