MUSEA

Verzamelaars

Museum Boijmans Van Beuningen viert zijn 150-jarig bestaan met een tentoonstelling over twaalf weldoeners die in de loop der tijden schilderijen aan het museum hebben geschonken, gelegateerd of verkocht. Zo is het paneeltje Verheerlijking van Maria van de hand van Geertgen tot Sint-Jans te zien, afkomstig van D.G. van Beuningen (1877-1955), die zoveel aan de collectie heeft bijgedragen dat zijn naam aan het museum is verbonden. Elie van Rijckevorsel (1845-1928) bracht glas en keramiek in en de chirurg J.C.J. Bierens de Haan (1867-1951) legde met zijn omvangrijke collectie 16de en 17de eeuwse Nederlandse grafiek een fundament voor het prentenkabinet.

150 jaar Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam; een reeks beeldbepalende verzamelaars. T/m 29 aug. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Melle

In museum De Buitenplaats in Eelde is een grote overzichtstentoonstelling van de surrealist Melle (1908-1976) te zien. Zijn kunstwerken worden bevolkt door honderden wezens en gedrochten, half-mensen en half-dieren, doodskopfiguren en uit mannelijke en vrouwelijke genitaliën samengestelde fantomen, waarvan Melle zelf ook niet wist wat ze te betekenen hadden. Maar er zit ook humor in zijn werk: bijvoorbeeld in het schilderij Ode aan Erasmus, waar twee fors uitgevallen fallussen met benen, billen en voetjes een diepe buiging naar elkaar maken voor een portret van de grote humanist. De expositie geeft een uitvoerig beeld van een merkwaardige kerel, die samen met onder andere Moesman het surrealisme in onze recente kunstgeschiedenis gezicht gaf.

Melle, schilderijen, tekeningen, grafiek. T/m 3 okt in Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats, Hoofdweg 76, Eelde. Di t/m zo 11-17u. Kees Verwey

In de Haarlemse Verweyhal is een royale keuze uit de portretten in olieverf, aquarel of met houtskool die de schilder Kees Verwey (1900-1995) maakte, te zien. De titel luidt `Een goed portret maak je samen.' Verwey sprak altijd met de geportretteerde tijdens het schilderen. Wanneer het gesprek hem boeide, benaderde het portret dat hij maakte meer de werkelijkheid. `Sprekend' zeggen we dan. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van de schilder zien van een traditioneel-Hollandse scherpe penseelvoering via expressionistische uitbarstingen naar in mat gehouden kleurvlakken.

Portretten van Kees Verwey. Een goed portret maak je samen, t/m 5 sept. Ma t/m za 11-17u, zo 12-17u. Verweyhal, Grote Markt, Haarlem.

En verder

Kunst op koper, twee eeuwen meesterwerken op koperplaat, t/m 22 aug. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag; Face to face. Focus op oude en nieuwe portretkunst, t/m 5 sept. Het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden; Piek, pop en poen, geld in het Nederlandse spraakgebruik t/m 31 dec in Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31, Het is gebeurd met de gulden! t/m 13 febr in Het Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden; Alledaags Rotterdam t/m 2 jan in het Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31.