Multifunctionele hoofdsarong

`Heb je al een Buff?'

Een verbaasder uitdrukking had Jan van Daalen, mede-eigenaar van House of Outdoor in Maarssen, op mijn gezicht niet kunnen krijgen. ,,Buf? Hoe schrijf je dat?'' Ik kijk om me heen. Van de laatste windblock fleece jacks tot de nieuwste elektronische hoogtemeters, in buitensportwinkels is mij toch geen enkel uitrustingstuk onbekend? Dus wel.

Jan wijst op een rek waar kleurige doeken zijn gedrapeerd om de halzen van bordkartonnen jongmensen. De Buff is een veertig centimeter lange `buis' van naadloos geweven kunststof. Hij rekt in de breedte, maar niet in de lengte. Daarin schuilt, zegt de winkelier geroutineerd, het geheim van de toepasbaarheid. Vingervlug wordt de Buff binnenstebuiten gekeerd, de randen naar elkaar getrokken waardoor een knoop ontstaat en voilà, een piratenmuts. In de spiegel herken ik het type jongere dat, vol bravoure en/of drank, populaire horecagelegenheden bevolkt. Zij het dan dat nu de piratendoek om het hoofd van zijn vader is gebonden. ,,Aha'', zeg ik opgelucht. Dit modieuze kledingstuk had ik niet hoeven te kennen. ,,Daar ben ik te oud voor, Jan.'' Dus niet.

Jan tovert in een handomdraai van de piratenmuts een bivakmuts. Lekker warme oortjes, nek bedekt; ja, zo zie ik me wel bij een kampvuur zitten. ,,Loop je hard?'' Ja, opa loopt nog hard. En hup, daar verschijnt een hoofdband, `neemt vocht op en voert vocht snel door' is het geijkte verkooppraatje. Maar zweet is voor de sportief bewegende mens een probleem dat serieus moet worden aangepakt en zie, de Buff is ook als polsband tegen transpiratievocht in stelling te brengen.

Zou ik een motorhelm moeten opzetten, dan kan de Buff als hoofdondergoed fungeren en wil ik een bank bevrijden van een ondragelijke geldlast, dan hoeft slechts een flapje Buff over mond en neus te worden getrokken. ,,Bescherming tegen zon, wind en koude'', zegt Jan, die de Buff als col om zijn hals trekt en allang in de gaten heeft dat zijn winkel straks een Buff armer is.

Waar doet deze multifunctionele sjaal, muts, haarlint nog het meest aan denken? Inderdaad, de sarong. Dit onvolprezen kledingstuk vergezelt mij op elke reis. Tent opzetten, sarong aantrekken. Is in het hotel de toilet- en doucheruimte op de gang, idem. Is het 's avonds koud op een terras, dan gaat de sarong om de hals. 's Ochtends koud buiten, sarong over hoofd en schouders. Handdoek vergeten op het strand? Altijd eerst sarong inpakken. Feitelijk is de Buff een hoofdsarong. Vreemd dat we zolang zonder hebben gekund.

De Buff wordt verkocht in de betere sport-, outdoor-, fiets- en motorzaak. ƒ29,95. o.m. bij Bever-zaken, House of Outdoor in Maarssen en Perry Sport. Voor informatie over verkooppunten: RA Company tel 00 32 13670101. e-mail: RAComp@belgium.online.be

    • Hans Moll