MODESTE AUX CÉRISES

Mijn man en ik gaan in Frankrijk geregeld naar het prachtige kleine middeleeuwse dorp Sauve, in de Cévennes. Ieder bezoek levert nieuwe ontdekkingen op; restaurants, een afgelegen boerderij waarin een antiekwinkel schuilt, enz. Sauve zelf heeft tal van creatieve inwoners, van kunstschilders tot een fluitenmaker met internationale reputatie. Bijna ieder jaar zijn er weer nieuwe winkels of restaurants.

toe ek wakker skrik en vaskyk teen my muurplakkaat

Die zijn niet allemaal een even lang leven beschoren, maar dat heeft meer te maken met een kort seizoen waarin de jaaromzet moet worden gedraaid dan met een tekort aan inzet en fantasie. Wij brachten er onlangs weer drie weken door en waren aangenaam verrast dat ons favoriete café/wijnbar Le Tire Bouchon een metamorfose had ondergaan. Eigenaren Danielle en Eric kunnen nu naast salades en tapas ook een volledige maaltijd aanbieden in hun verbouwde statige pand aan de Grand Rue. Danielle, een natuurtalent, kookt met regionale producten, bij voorkeur biologisch. Eric schenkt lekkere wijnen die hij zelf met veel aandacht uitkiest. Het was ook Eric die mij jaren geleden voor het eerst mijn favoriete rosé-wijn Mourgues de Grès liet proeven. Onlangs is die wijn door de Amerikaanse wijngoeroe Robert Palmer de hemel in geprezen, met alle kwalijke gevolgen van dien voor de prijs en verkrijgbaarheid. Hieronder een traditioneel recept voor kersen van Danielle, modeste genoemd vanwege de eenvoud van de ingrediënten en bereidingswijze. Verwarm de oven voor op 230° C. Besmeer de bodem van een taart- of quichevorm van circa 26 centimeter doorsnee royaal met de zachte boter. Was de kersen en dep ze goed droog. Verwijder de steeltjes, maar ontpit ze niet. Schik de kersen in een cirkelvormig patroon in de dikke laag boter in de vorm en zet die even weg terwijl u het beslag maakt. Zeef de bloem boven een kom en schep er de suiker door. Klop er dan het water door tot alles goed gemengd is. Schep het beslag over de kersen in de vorm; het beslag moet de kersen voor ongeveer de helft tot driekwart bedekken. Verdeel er wat stukjes gezouten boter over. Zet de taartvorm circa 25 minuten onderin in de oven, of tot het beslag mooi goudbruin is en de randen iets krokant zijn. Neem de taart uit de oven en laat afkoelen voor u hem in punten snijdt.

    • Kim Maclean