Miljardenovername P&G in diervoeding

Het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Procter & Gamble, de maker van Ariel-wasmiddel en Pringles-chips, heeft gisteren voor ongeveer 5 miljard gulden een producent van katten- en hondenvoer overgenomen.

Het gaat om het Amerikaanse Iams, dat een Europees hoofdkantoor in Eindhoven (90 mensen) en een gloednieuwe fabriek in Coevorden heeft staan waar 130 mensen werken.

Met de overname gaat P&G, waar de Nederlander Durk Jager de leiding heeft, de concurrentie aan met het Zwitserse Nestlé en het Amerikaanse Mars, de twee grootste producenten van diervoeding.

Volgens Jager past diervoeding bij P&G, dat onder meer tandpasta maakt en veel geld besteedt aan onderzoek naar voeding en gezondheid. ,,Een van de redenen waarom huisdieren doodgaan is omdat hun tanden uitvallen'', vertelde Jager het persbureau Reuters. ,,Dus is gebitsverzorging belangrijk voor huisdieren.''

P&G koopt het bedrijf Iams van de huidige directeur-eigenaar Clay Mathile. Iams heeft een omzet van 1,7 miljard gulden, waarvan tweederde in de Verenigde Staten wordt behaald. Door gebruik te maken van de distributiekanalen van P&G moet Iams in de toekomst vooral buiten de VS sneller kunnen groeien.

Iams is de afgelopen vier jaar met 16 procent per jaar gegroeid. De totale markt voor huisdierenvoeding bedraagt ruim 50 miljard gulden per jaar. Iams is actief in het premium-segment (hoge prijs en kwaliteit) dat ongeveer 10 procent van de markt beslaat. Het is de grootste acquisitie ooit van Procter & Gamble.