Linux steelt show op beurs in Siliconvalley

Een drukbezochte Linuxbeurs in een Californisch zalencomplex dat eigenlijk alweer te klein is. Dat bewijst deze week het succes van dit gratis besturingssysteem dat de wereld probeert te veroveren.

Voor sommigen is besturingssysteem Linux een religie

De LinuxWorld-beurs die deze week wordt gehouden in het Californische San José verzamelt honderden vertegenwoordigers van technologiebedrijven, programmeurs en belangstellenden. Ze zijn nieuwsgierig naar de ontwikkeling van Linux. Onder hen zijn ook de nodige `gelovigen'. Voor sommigen is Linux namelijk meer dan een concurrent van Windows - het is een religie. ,,We moeten naar buiten treden en mensen overtuigen van de mogelijkheden van Linux'', aldus Dave Sifry van Linuxcare.

Een aantal bedrijfjes, zoals Linuxcare en TurboLinux, houdt zich bezig met Linux en proberen een bedrijfsmodel te ontwikkelen rond het product dat in principe gratis is. Een van de bedrijfjes is Red Hat Software, dat Linux aanbiedt in een doosje met wat extra programma's. Het product is dan niet meer gratis. Wat Red Hat aan meerwaarde biedt is service en technische ondersteuning. Een van de hoogtepunten van LinuxWorld is dat Red Hat deze week naar de beurs gaat.

Ondanks het tegenvallende beursklimaat van het moment staat Red Hat nog steeds op het emissieprogramma. Gisteren besloot de zakenbank Goldman Sachs, die de emissie leidt, de prijs zelfs te verhogen. De markt is somber maar de vraag naar Linux-producten - en dus ook de producten van Red Hat - is kennelijk groot.

De koers van Red Hat eindigde gisteren op de eerste handelsdag vier keer hoger dan de emissiekoers van 14 dollar. De eindkoers van 52 dollar geeft Red Hat een marktwaarde van 3,8 miljard dollar. Dat is veel geld voor een nog altijd verliesgevend bedrijfje met een omzet van 11 miljoen dollar. De meer dan geslaagde beursgang getuigt van een enorme steun voor Linux.

Linux heeft al een stevige voet tussen de deur in de technologische wereld. Het wordt alom gebruikt op Internet en het werkte mee bij de trucages in de film Titanic. Het programma is geïnstalleerd op 31 procent van alle servers, krachtige computers, die de ruggegraat vormen van het World Wide Web. Windows NT heeft daar maar een aandeel van 24 procent. Linux is in het algemeen ook een van de snelste groeiers - voor zover dit meetbaar is want iedereen kan het programma gratis van Internet halen.

Grote bedrijven als IBM, Oracle en Hewlett-Packard hebben al Linux-afdelingen. ,,Linux heeft de potentie een belangrijk systeem te worden naast Unix'', zegt Dom Lindars van Oracle, dat ook een stand heeft op de beurs. Pc-producent Dell is van plan later dit jaar Linux-pc's aan te bieden in de Dimension-serie. Drie bedrijven - Linuxcare, Red Hat Software en VA Linux Systems - kondigden gisteren aan bedrijven meer te gaan informeren over Linux.

Bij elke grote Linuxconferentie, in deze vorm voor de derde keer gehouden, is een hoogtepunt ook het optreden van de Fin Linus Torvalds. Hij is degene die begonnen is met Linux, toen hij in 1991 een vereenvoudigde versie van Unix-besturingssysteem op Internet zette en iedereen vroeg om te helpen dit programma te verbeteren. Linux wordt inmiddels door praktisch alle grote bedrijven gebruikt en alom geprezen.

Torvalds was gisteren op de conferentie en sprak de goegemeente toe. Hij is een beroemdheid onder Linux-adepten, voor sommigen een idool en hij geniet een ontzaglijk respect. Zijn woord is wet en om zijn grapjes wordt hard gelachen. Torvalds kondigde aan welke veranderingen een volgende versie van het besturingssyteem, Linux 2.2.11., zou bevatten.

De Linux-fans maken graag grapjes over Microsoft maar zijn gevoelig voor kritiek uit Redmond, Washington. Microsoft wordt echter ook gezien als een dreiging. Tijdens Torvalds presentatie zei hij: ,, Als er iets niet goed is aan de nieuwe versie van Linux zullen onze vrienden in Redmond dat snel genoeg zullen laten weten. Zij functioneren zo'n beetje als onze testpiloten.''

    • Lucas Ligtenberg